Radar · Utrikes

Fortsatt oro i Frankrike – över 470 gripna

Protesterna mot att polisen skjutit ihjäl en 17-årig pojke fortsätter i Frankrike för fjärde dygnet i rad.

Protesterna och oroligheterna i Frankrike pågår för fjärde dygnet i rad. Under fredagskvällen och natten var situationen i den sydliga hamnstaden Marseille så allvarlig att borgmästaren bad om förstärkning från polisen.

De våldsamma protesterna har pågått sedan en 17-årig pojke sköts till döds av polis i tisdags.

Oroligheter har förekommit på flera platser i landet trots att 45 000 poliser satts in för att stoppa de senaste dygnens omfattande upplopp.

I hamnstaden Marseille i södra Frankrike har situationen eskalerat så pass mycket att borgmästaren Benoît Payan vädjat om förstärkning från polisen.

”De scener vi ser med plundring och våld är oacceptabla”, sade Benoît Payan.

Hjälp på väg

Inrikesminister Gérald Darmanin skrev i ett nattligt Twittermeddelande att den polisförstärkning som Marseilles borgmästare bett om är på väg.

I Marseille och även i Lyon och Grenoble rapporterades det under kvällen och natten om gäng med beväpnade upploppsmakare som drog runt och satte eld på bilar och papperskorgar och plundrade affärer.

I Marseille använde polisen tårgas mot ungdomar som kastade saker mot polisbilar i det gamla hamndistriktet som är ett populärt besöksmål för turister. Minst 80 personer ska ha gripits i staden.

Inrikesminister Gérald Darmanin uppgav strax före klockan tre på lördagsmorgonen när han besökte staden Mantes-la-Jolie att 471 personer dittills gripits i Frankrike. varav mer än 80 i Marseille, rapporterar Le Monde.

Maskerade personer spärrar av en gata i Colombes utanför Paris med soptunnor natten mot lördagen
Maskerade personer spärrar av en gata i Colombes utanför Paris med soptunnor natten mot lördagen. Foto: Lewis Joly/AP/TT

Republiken vinner

Under besöket i Mantes-la-Jolie sade Darmanin till tv-kanalen BFM-TV att natten till lördagen över lag varit lugnare än både fredagen och torsdagen. Han var också mycket bestämd kring hur de gångna dagarnas upplopp kommer att sluta.

– Det är republiken som kommer att vinna, inte upploppsmakarna, sade Darmanin.

Han konstaterade också och beklagade att många av upploppsmakarna är så unga som 13-14 år.

– De borde självklart vara hemma och inte hänga på gatorna, sade inrikesministern.

Fakta: Därför startade upploppen

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre tisdagen den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppger att skotten avlossats på grund av att Nahel kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för dråp.

Dödsskjutningen väcker liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV