Radar · Migration

Hård ton om migration i EU

Eldsvåda i ett migrantläger i Almeria i Spanien tidigare i veckan.

EU-länderna tycks komma närmare varandra i synen på asyl och migration. Men tonen hårdnar – liksom kritiken från vänster.

När EU:s stats- och regeringschefer möts i Bryssel nästa vecka är migrationsläget ett av två huvudämnen. Det sker i ett läge när de 27 medlemsländerna för en gångs skull inte grälar om ämnet lika intensivt som vanligt. I stället talas om att försiktiga framsteg i förhandlingarna om en asyl- och migrationspakt rentav kan leda till enighet redan i sommar.

En av anledningarna är att allt större fokus ligger på stärkt gränskontroll och ökat hemskickande av personer som inte har rätt att stanna.

– Faktum är att majoriteten av dem som ansöker om asyl inte är i behov av skydd, säger exempelvis kommissionsordförande Ursula von der Leyen i en debatt i EU-parlamentet på onsdagen inför toppmötet.

Ytterhögern har samtidigt höjt tonen ytterligare ett snäpp och kräver tuffare tag från EU gentemot migranternas ursprungsländer.

– Länder som inte tar tillbaka sina medborgare måste straffas. Allt bistånd och annan hjälp måste stoppas, säger Tom Vandendriessche från belgiska Vlaams Belang i debatten.

På vänstersidan är besvikelsen stor.

– För några år sedan kritiserade vi alla herr Trumps farliga politik. Men nu verkar vi alla vara på väg åt det hållet, säger franska vänsterpolitikern Manon Aubry.