Radar · Miljö

Exxon gjorde historisk miljardvinst under 2022

Medan energipriserna steg och de flesta fick högre levnadskostnader kunde Exxon och andra oljebolag tjäna enorma pengar under det förra året.

Under pågående krig i Ukraina och global energikris så gjorde oljejätten Exxon en rekordvinst för år 2022. Vinsten var 142 procent högre än under 2021.

Enligt Exxons senaste kvartalsrapport som släpptes under tisdagen så gjorde oljebolaget en vinst på 12,8 miljarder dollar under de sista månaderna förra året. Lägger man det till företagets tidigare rapporter för året så uppgår vinsten till 55,7 miljarder dollar. Det är en ökning av vinsten med 142 procent jämfört med år 2021.

Enligt organisationen Global witness, som uppmärksammar siffrorna, är länken mellan vinsterna och kriget i Ukraina tydliga.

”Medan oskyldiga liv går förlorade i Ukraina har oljejättar som Exxon tjänat miljarder, och denna trend ser troligen ut att fortsätta långt in i 2023”, säger Jonathan Noronha-Gant, senior kampanjledare på Global Witness, i ett uttalande.

Vinsten som oljebolaget gjort är högre än det som USA hittills gett i stöd till Ukraina (48 miljarder), skriver organisationen.

”Även om det är korrekt av USA att generöst stödja Ukraina, kan det inte vara rätt för Exxon att tjäna miljarder på grund av de pågående energiproblemen som har förvärrats av kriget i Europa. Dessa oljebolag är rikare eftersom du och vår planet är fattigare”, säger Jonathan Noronha-Gant.

Nyligen visade också oljebolaget Chevrons senaste kvartalsrapport på en miljardvinst. 6,4 miljarder dollar blev vinsten för det sista kvartalet, och för helåret 2022 blev vinsten därmed 35,5 miljarder – en ökning med 127 procent jämfört med 2021. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV