Radar · Inrikes

Polisen: Färre utsatta områden

 22 av 59 utsatta områden finns i Stor-Stockholm.

Polisens lista över utsatta områden i Sverige minskar. Fyra nya områden har tillkommit, medan sex områden inte längre bedöms som utsatta, enligt Polismyndighetens "nya nationella lägesbild över utsatta områden".

Den tydligaste övergripande trenden är att det tycks ske en stagnering, där antalet områden som bedöms som utsatta håller sig stabilt genom åren, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Det visar att de kriminellas påverkan cementeras och blir alltmer beständig, kommenterar Charlotta Höglund, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Här finns rapporten! Lägesbild över utsatta områden Regeringsuppdrag 2023

Polisen delar in de utsatta områdena i tre kategorier: utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område, där särskilt utsatt område är den allvarligaste kategorin.

Den öppna narkotikahandeln har minskat i synlighet och Polismyndigheten bedömer att det beror på ökad kamerabevakning och att marknaden ändrat karaktär och blivit mer digital – ”ett större inslag av exempelvis digitala kontakter”, skriver myndigheten, i sin lägesbild som de redovisar för justitiedepartementet.

Områdena på listan har en befolkningsmängd på omkring 550 000 personer. Det motsvarar ungefär 5 procent av Sveriges befolkning.

Totalt antal aktörer (N) samt medelålder (år) och andel kvinnor (%), 2019-2023. Källa Polismyndigheten.

Polisens första lista över så kallade utsatta områden publicerades 2015.




Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV