Radar · Fred

Massiva israeliska attacker efter vapenpaus

Rök efter en israelisk flygräd mot Khan Yunis i södra Gaza.

Intensiva strider i Gaza rasar efter sju dagars vapenvila.
Israelisk militär hävdar att över "200 terrormål" attackerats och uppmanar civila på södra Gazaremsan att lämna området.
Diskussioner om en ny vapenvila uppges pågå parallellt.

Terrorstämplade Hamas och Israel hävdade båda på fredagen att motparten är ansvarig för den förnyade våldsspiralen.

Fram till fredagsmorgonen hade ett bedrägligt lugn vilat över Gazaremsan under vapenpausen då över 100 personer i Hamas gisslan överlämnats till Israel medan 240 fängslade palestinier frigavs. Den varade en vecka.

Men på fredagsmorgonen bröts vapenvilan.

Fredagens israeliska flygbombningar och artillerield riktades mot bland annat staden Gaza och Khan Yunis- och Rafah-områdena i södra Gazaremsan från tidig morgon. Det rapporterades även om automatvapeneld och explosioner från markstrider.

Palestinier i Gaza berättar om omfattande anfall.

Jag vet inte ens vad som hänt mina barn, säger den unga kvinnan Amal, som skadades i morgonens israeliska anfall, till AFP:s reporter i Nassr-sjukhuset i Khan Yunis.
Kriget är tillbaka, och ännu värre, säger hennes släkting Anas.

Skadade evakueras efter israeliska anfall mot Rafah i södra Gazaremsan på fredagen. Foto: Hatim Ali/AP/TT

Israel har spridit flygblad i Khan Yunis, Gazaremsans näst största stad där man uppmanat boende att lämna området. Budskapet tyder på att Israel utökar attackerna i södra delen av Gaza.

USA kräver att Israel undviker ”massiva civila förluster” i södra delen av Gazaremsan och varnar att krigsmetoderna i norra Gaza inte får upprepas. Uppmaningen kom från utrikesminister Antony Blinkens blixtbesök i regionen.

Stora förluster av civila och folkförflyttningar av den storlek vi såg i norra Gaza får inte upprepas i södra Gaza, sade Blinken efter ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen.
På fredagen sade Blinken att USA är ”helt inriktad på att få alla gisslan fria” efter ett möte med arabiska utrikesministrar i Dubai.

USA:s utrikesminister Antony Blinken tas emot i Dubai i Förenade arabemiraten.
Foto: Saul Loeb/AP/TT

Qatar uttrycker ”stor bedrövelse” över att striderna återupptagits, men betonar att intensiva samtal fortsätter, i hopp om att få till en ny paus i kriget. Det internationella samfundet manas ”att agera snabbt för att stoppa våldet”, rapporterar qatariska medier.

Minst 100 döda

Men på marken skördar kriget offer. Omkring 100 personer rapporteras ha dödats sedan strider bröt ut på fredagsmorgonen, enligt Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza.

Israels myndigheter sade sig inte vara förvånade över att vapenvilan upphörde då det inte kom några listor över gisslan i Gaza som skulle friges under natten till fredagen.

”Terrorgruppen har brutit mot upplägget”, skrev Benjamin Netanyahus stab i ett pressmeddelande. ”Den har inte uppfyllt sina åtaganden att släppa kvinnor i gisslan och har avlossat raketer mot israeliska medborgare”.

Bild tagen från den israeliska sidan gränsen visar rökmoln över Gazaremsan efter Israels gryningsanfall på fredagen. Foto: John MacDougall/AP/TT

Fakta: Kriget i Gaza

Källor: AFP, AP, BBC
Terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel morgonen lördagen den 7 oktober. Omkring 1 200 personer uppges ha dödats och över 240 personer togs som gisslan.
Israels militär inledde en militär offensiv mot Gaza och den islamistiska extremistgruppen Hamas.
Enligt Hamas vårdmyndigheter har omkring 15 000 personer dödats i de israeliska attackerna. 6 000 av dem var barn.
En vapenpaus inleddes på morgonen fredagen den 24 november och avbröts i gryningen fredagen den 1 december.
Över 100 personer som tagits som gisslan av Hamas frigavs. Israel släppte omkring 240 fängslade palestinier.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV