Radar · Miljö

Australien får ytterligare respit för att skydda Stora barriärrevet

Australiens regering välkomnade på tisdagen ett utkast till beslut från Unesco som häver hotet att nedgradera Stora barriärrevet till ett utrotningshotat världsarv.

Stora barriärrevet klarar sig från att placeras på Unescos lista över utrotningshotade världsarv, rapporterar Reuters. Men kommittén som gjort bedömningen varnar för att världens största system av korallrev fortfarande utsätts för allvarliga risker i form av föroreningar och uppvärmningen av havet.

Det var i november som Unesco uppmärksammade att Stora barriärrevet borde placeras på listan över hotade världsarv, på grund av utbredd korallblekning. Varningarna är ingen nyhet. Australiens regering har länge opinionsbildat för att hålla revet borta från listan. Enligt Reuters befarar man att revet ska förlora sin världsarvsstatus, som det haft sedan 1981, med minskad turism och ekonomiska förluster som följd.

I samband med ett besök i mars 2022, presenterade Unesco en rad krav på åtgärder för att skydda Stora barriärrevet. Nu noterar Unesco-kommittén ”med uppskattning” den australiensiska mitt-vänsterregeringens engagemang och initiala bevarandeåtgärder. Regeringen har avsatt 1,2 miljarder dollar (motsvarande cirka 8,4 miljarder kronor) för ändamålet, dragit tillbaka federala medel för en damm, och nekat tillstånd till en kolgruva, som skulle ha påverkat vattenkvaliteten.

Enligt Anthony Albanese, Australiens premiärminister, handlar det om ”betydande framsteg” mot en starkare och mer hållbar utveckling. Samtidigt är han medveten om att ytterligare steg krävs för att hålla revet kvar på världsarvslistan där det funnits med sedan 1981.

Senast 24 februari 2024 vill Unesco-kommittén ha en ny lägesrapport.

Läs mer:

El niño kan betyda döden för många korallrev

Utbredd korallblekning vid Stora barriärrevet

Australien slipper riskstatus för hotade barriärrevet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV