Radar · Utrikes

Aung San Suu Kyi benådas i fem fall

Myanmars tidigare ledare Aung San Suu Kyi benådas.

Myanmars tidigare ledare Aung San Suu Kyi benådas i fem fall, rapporterar statliga medier. Hon kommer att dock inte att släppas fri, enligt en källa som talat med Reuters.

Tidigare rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg att Suu Kyi ska ha släppts fri – men enligt statliga medier står hon fortfarande anklagad i minst 14 fall. Däremot har anklagelserna mot henne hävts i fem fall.

– Hon kommer inte att släppas från husarresten, säger en anonym källa till Reuters.

Att den nu 78-åriga Suu Kyi benådas i fem fall leder till att hennes 33-åriga fängelsestraff reduceras med sex år, enligt statliga uppgifter.

Aung San Suu Kyi har suttit fängslad sedan hon avsattes i en militärkupp 2021. Förra veckan flyttades hon från det fängelse där hon har suttit till en regeringsbyggnad med hög säkerhet.

Den tidigare ledaren för landet har anklagats för allt från korruption till olagligt innehav av walkie-talkies och överträdelse av covidregler.
Suu Kyi har sedan hon greps i februari 2021 endast setts till på ett foto från en domstolssal i staden Naypyidaw. Den nu 78-åriga Suu Kyi har dömts till totalt 33 års fängelse.

Suu Kyi tilldelades 1991 Nobels fredspris för sin kamp för demokrati, men hon har också kritiserats för sitt ledarskap vid förföljelsen av folkgruppen rohingya. Under en tidigare diktatur satt Aung San Suu Kyi i husarrest i flera omgångar i omkring 15 år.

Artikeln har uppdaterats med att Suu Kyi benådas i fem fall men inte släpps fri.

Läs mer här om Myanmar och Aung San Suu Kyi 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV