Krönikor

Trump och rättvisan

Den 30 mars 2023 kommer att gå till historien som dagen då en amerikansk president blev åtalad. Amerikanska medier reagerade med viss återhållsamhet och manade till allvar, det här var inte ett tillfälle att fira. De amerikanska vännerna lyssnade inte, plötsligt förvandlades en helt normaltrist torsdag till en dag fylld av ironiska one-liners.

Exakt vad Donald Trump anklagas för är ännu inte känt, men vad åklagaren Alvin Bragg i New York har granskat är fallet med den olagliga betalningen till en porrstjärna under hans kampanj 2016. Det är det mest bagatellartade av alla brott han utreds för.

Det var på tiden. Donald Trump har granskats av åklagare i snart 50 år, åklagare och luttrade ekobrottsutredare menar att det bara är genom en omfattande korruption som han har lyckats att hålla sig på fri fot.
Under natten trillade reaktionerna från republikanerna in och aldrig någonsin förr har man skådat ett värre moraliskt och politiskt haveri.

Donald Trump junior, inte den skarpaste kniven i lådan, gick genast ut och ropade något osammanhängande om Pol Pot och Mao Zedong och om den bolsjevism som nu rådde i USA. Snart skulle det visa sig att hela det republikanska ledargarnityret var inne på samma linje. Trots att anklagelserna ännu inte har offentliggjorts – bara åklagarna i New York känner till åtalspunkterna – störtade Floridas egendomlige guvernör Ron Desantis fram och förklarade att det saknades grund för åtal. Eftersom han inte kan veta vad åtalet grundar sig på, hade amerikanska media lustigt åt det. 

Vad media inte tyckte var särskilt lustigt var påståendet att åklagaren Alvin Bragg, som är afroamerikan, är ”sponsrad av George Soros”. Nu blinkade hela panelen rött. Det är en gammal tradition bland fascistiska mörkermän i USA att påstå att svarta amerikaner inte har förmågan att fatta några självständiga beslut och att om de väl gör det, så står det inflytelserika judar bakom dem. Kommentatorerna på amerikansk TV hörde genast rösterna från 1950-talets mellanvästern väckas till liv. På SVT nämndes det överhuvudtaget inte.

Nu är det inte åklagaren som beslutar om åtal utan en åtalsjury bestående av helt vanliga medborgare – men allt sådant passerar spårlöst förbi när dessa förvirrade och paranoida stackars nervvrak från högerkanten får någonting i skallen.   

Problemet med nätverk som CNN, NBC eller MSNBC, som knappast kan anklagas för att vara Republikanernas språkrör, är att de är alltför angelägna om att utgöra en tydlig motpol till propagandamaskinerier som FoxNews. Även om återhållsamhet är en god sak, bidrar de till att normalisera en riktigt, riktigt farlig anomali.

Det är förklaringen till varför Meidas Touchs Youtubekanal plötsligt blivit så populär. Vad som från början var en handlingskommitté med syftet att stoppa omvalet av Donald Trump i presidentvalet i USA 2020, resulterade i flera podcasts med framstående historiker, jurister och andra experter. Idag är MeidasTouch Youtubekanal den mest streamade nyhetskanalen i världen – ytterligare ett tecken på att det amerikanska folket vill lyssna på debattörer som tar bladet från munnen.

USAs vänster vaknar.

Fortsatt brist på medicinen Ozempic.