Radar · Utrikes

Tillfälligt stopp för planerat dragshowförbud

I februari samlades människor för en presskonferens om den nya lagen i Tennessee, som arrangerats av människorättsorganisationen Human Rights Campaign.

En federal domare sätter tillfälligt stopp för det förbud mot bland annat dragshower som var på väg att införas i USA-delstaten Tennessee. Förbudet var tänkt att gälla på allmän plats och på platser där barn kan befinna sig.

Domarens beslut om att tillfälligt stoppa lagförslaget kom efter att en teatergrupp lämnat in en stämningsansökan som hävdar att ett sådant förbud bryter mot det första tillägget i konstitutionen, som garanterar yttrandefrihet i USA.

Enligt domaren har Tennessee inte lyckats motivera varför delstaten behöver det nya förbudet, och lägger till att den nya lagen kan vara alltför vagt formulerad.

I lagtexten står inte ordet ”drag” uttryckligen, men personer som ”efterliknar kvinnor eller män” omfattas, och vuxenkabaret definieras som ”vuxeninriktade framträdanden som är skadliga för minderåriga”.

”Lagen förbjuder en dragshowartist som har en magtröja och minikjol från att dansa där minderåriga kan se det, men förbjuder inte en cheerleader för (NFL-laget) Titans i identiska kläder att framföra exakt samma dans framför barn”, står det i stämningsansökan.