Radar · Utrikes

Taktikröster kan avgöra i finländska valet

På Narinkens torg i Helsingfors försöker valarbetare från olika partier varva röster under de sista dagarna av valspurten.

Klimat- och invandringsfrågorna dominerar bland unga inför riksdagsvalet i Finland på söndag. Men i ett val som ser ut att bli en nagelbitare är det inte självklart var man ska lägga sin röst.
– Det känns som att många kommer att taktikrösta, säger Anni Alanen till TT:s utsända i Helsingfors.

I en bitande kall huvudstad pågår valkampanjens slutspurt för fullt. Buss- och spårvagnshållplatser är tapetserade av valaffischer med leende partiledare. På gatorna i centrum försöker energiska valarbetare trycka flygblad i händerna på förbipasserande.

Anni Alanen, som skyndar förbi varuhuset Stockmann när hon är på väg att rösta, beskriver det extremt jämna valet som svårt.

– Vanligtvis röstar jag på ett mindre parti, men i det här valet har det varit svårt att välja vilket parti man ska rösta på när det är så jämnt mellan de tre största, säger hon och fortsätter:

– Man vill ju rösta på det parti som motsvarar ens värderingar mest, men i det här valet har man varit tvungen att överväga om man snarare borde rösta mot de partier man inte vill se som statsministerparti, säger hon.

Miljö och invandring

Enligt Anni Alanen är invandringsfrågan en av valets viktiga frågor.

– Miljöfrågor och frågor kring invandring är väldigt viktiga för mig, och de tror jag är stora teman i det här valet. Finland behöver mer invandrare och det är nästan alla partier överens om, säger hon.

Själv är Anni Alanen nöjd med den sittande regeringen. Hon flaggar för att många finländare kan komma att taktikrösta i ett val som ser ut att bli en strid på kniven.

– Sanna Marin sammanfattade det väldigt bra i en debatt när hon sa att om man vill undvika en svart-blå regering med Sannfinländarna och Samlingspartiet, så ska man rösta på Socialdemokraterna, säger hon.

"Sanna Marin-effekt" viktig

För Helsingforsbon Vertti Vuohelainen är det snarare ekonomiska frågor som står i fokus.

– De viktigaste är att hitta en balans i ekonomin och statsskulden. Även Nato och hur vi bäst tar hand om våra naturtillgångar är viktiga frågor, säger han.

Vuohelainen säger sig se tecken på ett regeringsskifte åt höger – men flaggar samtidigt för den så kallade ”Sanna Marin-effekten” bland unga väljare.

– Vad gäller de unga tror jag att de framför allt gillar Socialdemokraternas unga och fräscha ledarskap. De appellerar mer till människors känslor än ett parti som Samlingspartiet, säger han och fortsätter:

– Och så klart det faktum att vi har en ung kvinnlig statsminister, vilket har varit ett lyft för Finlands image utomlands.

Hoppas på de unga

Finland har traditionellt ett lägre valdeltagande än Sverige och 18–27-åringar är den åldersgrupp som varit minst benägen att rösta. I det senaste riksdagsvalet 2019 sågs dock ett trendbrott, då valdeltagandet i gruppen steg från 47 till 55 procent.

För 19-åriga Eevi Partanen från Esbo i södra Finland blir det premiär när hon röstar i riksdagsvalet. Hon ser utbildning, miljö och invandring som de viktigaste frågorna.

– Många studenter har svårt att få ekonomin att gå ihop. Även frågor som rör miljö och mänskliga rättigheter är viktiga. Jag vill definitivt inte ha en regering som tycker att människor som inte kommer från Finland är mindre värda än vi, säger hon.

Eevi Partanen tycker att den sittande regeringen gjort ett bra jobb. Nu hoppas hon bara att Finlands unga bestämmer sig för att gå och rösta.

– I sociala medier och på Tiktok är unga väldigt engagerade och säger att det är jätteviktigt att göra sin röst hörd genom att gå och rösta. Nu hoppas jag verkligen att de också gör det, säger hon.