Radar · Miljö

Startskott för kuststädning

Nu börjar säsongen för kuststädning.

Under lördagen drar Städa Sverige igång sin landsomfattande städning av kusterna – Städa kust. Bara under den första helgen kommer idrottsföreningar i 22 kommuner att fylla sopsäckarna med uppemot 25 ton strandskräp – och samtidigt tjäna en hacka till föreningen. Men initiativet kommer att pågå ända fram till september.

Nu i helgen är omkring 2200 ungdomar från 107 idrottsföreningar ute längs den svenska kusten och plockar bort diverse skräp som hamnat där. Och detta är bara startskottet. Städningen kommer att pågå fram till den 16 september då det är International coastal cleanup day, eller Strandens dag. 

Bakom det hela står Städa Sverige, idrottens miljöorganisation som har som syfte att dels bidra till ungdomsidrottens finansiering och dels att organisera städprojekt utomhus.

Städprojekten har pågått sedan 1988. Förra året slog organisationen rekord, med städning i 193 kommuner och över 24 000 gula säckar fyllda med skräp. Det resulterade i 8,2 miljoner kronor till idrotten och totalt hjälpte 23 966 idrottsungdomar till.

– Idrottsungdomarna är duktiga på att plocka skräp. I genomsnitt har de plockat fem ton skräp per år i vår kommun och det syns var de har gått, att det är rent och fint. Och jag tror att de tycker att det är viktigt, att de får göra en insats både för miljön och för klubbkassan, säger Annelie Petersson, verksamhetsledare för strandstädning på Kungälvs kommun, i ett pressmeddelande.

Huvudfokus för strandstädningen ligger på västkusten. På grund av havsströmmarna så hamnar stora mängder skräp här varje år.

– Knappt 30 procent av allt skräp som hamnar i havet når land – det mesta sjunker dessvärre dessförinnan, visar forskning. Därför är det så viktigt att hålla skräpet borta från havet. Både det som kommit med strömmarna och det som kommer inifrån land. Här gör idrottsungdomarna verklig nytta – de plockar stort som smått, i skrevor, vass och skogsdungar utmed kusten. Behovet av att städa vår kust tar aldrig slut, säger Städa Sveriges vd Mats Wesslén i pressmeddelandet.

Läs mer: 

Strandstädarna: ”Man får inte glömma det småttiga”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV