Radar · Inrikes

Trots besvikelse över politikerna – “Alltid värt att rösta”

Med en nationell klimatstrejk vill Fridays For Future sätta tryck på politikerna och makthavarna att göra mer i klimatfrågan.

Klimatrörelsen Fridays For Future (FFF) har strejkat för klimaträttvisa sedan valåret 2018. Under dagen organiserades tolv demonstrationer runtom i landet för lyfta klimatfrågan inför valet på söndag. Budskapet var fortsatt detsamma – det behövs ett grundläggande systemskifte för att möjliggöra klimaträttvisa.

Vid lunchtid samlades demonstranterna på Sergels torg i Stockholm och tågade mot Mynttorget, där bland andra grundaren Greta Thunberg höll tal. Enligt FFF riktas demonstrationen inte enbart mot de makthavare som man menar har svikit samhället i klimatfrågan, utan också mot det samhälle som svikits. Trots frustrationen över att klimatet inte har fått större utrymme i valrörelsen säger de deltagare som Syre pratat med att det är fortsatt viktigt att göra sin röst hörd genom att rösta.

Jonas Frid och Mischa Matei har anslutit sig till demonstrationen tillsammans med barnen Nea, 6 år, och Eli, 3 år.

- Man behöver tid för att ens kunna reflektera över vissa saker
- Man behöver tid för att ens kunna reflektera över vissa saker. Som det är nu bränner vissa ut sig på sina jobb medan andra går arbetslösa, säger Mischa Matei, till höger, som menar att det borde ske en bättre fördelning av arbetstid i samhället. Här tillsammans med Jonas Frid. Foto: Corinne Platten. 

– Det tjänar alltid till att rösta. Men sen är det viktigt att hålla frågan vid medvetande mellan valen, så att det inte bara aktualiseras vart fjärde år, säger Mischa Matei.

– Att rösta är ett sätt att bidra. Vi har tur som har flexibla jobb och kan komma hit och demonstrera en eftermiddag. Alla kan inte det, men man gör vad man kan. Det är viktigt med ett systemskifte just eftersom jag tror det är svårt för människor att göra uppoffringar om det inte finns ett system som uppmuntrar det, menar Jonas Frid.

För Annika Haraldsson, 62 år, handlar röstandet om att värna demokratin.

Annika Haraldsson tillsammans med Noah, 5 år, och Lykke, 8 år
Annika Haraldsson tillsammans med Noah, 5 år, och Lykke, 8 år. Foto: Corinne Platten

– Jag upplever att engagemanget var större när jag var ung, det anordnades fler demonstrationer och fanns fler tillfällen att engagera sig. Kanske börjar folk vakna till liv igen nu. Men förut röstade man mer ideologiskt, nu känns det som att de flesta bara röstar med plånboken.

Christofer Kebbon och Georgios Chatzitimpas är båda 18 år och har redan röstat. För Georgios, som kommer södra Europa, har sommarens bränder och torka varit särskilt oroväckande.

Georgios Chatzitimpas, t
Georgios Chatzitimpas, t.v., och Christofer Kebbon, t.h. Foto: Corinne Platten

– Men jag oroar mig också för den humanitära kris som vi är på väg mot när fler och fler områden på sikt blir obeboeliga.

Att rösta var självklart.

Att inte rösta är bara dumt. Då ger man bara mer makt till sämre alternativ, säger Christofer Kebbon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV