Radar · Morgonkollen

Dömd för Flugsvamp kräver ny rättegång

Flugsvamp har legat på darknet i olika versioner.

30-åringen dömdes till elva år och åtta månaders fängelse, utpekad som administratören bakom droghandelssajten Flugsvamp 2.0.
Försvaret riktar nu allvarlig kritik mot hur rättsprocessen gått till och kräver att hela rättegången tas om.

Förra veckan skickade 30-åringens advokat Thomas Bodström in en längre motivering till den överklagan som försvaret tidigare lämnat in till Högsta domstolen, efter domen i Svea hovrätt där hans klient dömdes till fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.

Försvaret hävdar att 30-åringen inte har fått en rättvis rättegång och att han inte kunnat förbereda sitt försvar ordentligt. Man pekar på att hovrätten låtit åklagarna ändra gärningsbevisningen upprepade gånger och att den åtalade inte fått insyn i material med koppling till utredningen.

Grovt fel

Advokaten anser att det rör sig om ett grovt rättegångsfel, och att hela förhandlingen därför ska tas om i hovrätten. Till stöd för sin sak har försvaret bland annat en rättsutredning gjord av en professor i straffrätt, som går så långt som att säga att åtal aldrig ens borde ha väckts i fallet.

– Mer orättvis dom har aldrig ägt rum i Sverige, har Thomas Bodström tidigare sagt till Aftonbladet.

"Blocket för droger"

När HD kommer med beslut kring överklagan är oklart.

Sajten Flugsvamp har liknats vid ett Blocket för droger och då 30-åringen pekades ut som den som drivit sajten var det första gången en misstänkt administratör bakom en narkotikahandelsplats i Sverige åtalades. I tingsrätten friades han, medan hovrätten alltså dömde honom till fängelse.

Enligt domstolen var det bevisat att mannen varit ensam administratör och ansvarig för Flugsvamp 2.0 under de nästan 3,5 år som sajten låg uppe.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV