Glöd · Debatt

”Dags att SD:s stöd för Trump synliggörs i den svenska valdebatten”

Inför det amerikanska valet 2020 går SD:s chefsideolog Mattias Karlsson  och partiledaren Jimmie Åkesson ut i SVT och rikspress och önskar ytterligare fyra år med Trump och det republikanska partiet, skriver debattören.

Man kan kritisera Sverigedemokraterna för mycket men just deras stöd för Trump är kanske det allra tydligaste och allvarligaste exemplet som visar vilket parti vi har att göra med. Detta borde vara enkelt att kommunicera till väljarna då vi har svart på vitt, skriver Anders Rapp.

DEBATT. Den stora majoriteten i vårt land har under de år som Trump verkat i amerikansk politik reagerat med bestörtning på denne mans uppträdande och maktutövning.

Vi har sett en president som har kränkt sina politiska motståndare och tidigare medarbetare (som avskedats på löpande band) på ett sätt som aldrig tidigare har skådats i USA.

Vi har sett en Trump som har attackerat den granskande amerikanska journalistkåren – en yrkesgrupp som han kallar för ”folkets fiender”. Ett uttryck som vi känner igen från diktaturer.

Vi har sett en president som inte sagt ett enda ont ord om Putin och som litat mer på sin kollega i Moskva än på sin egen säkerhetsorganisation – till säkerhetschefers stora förtvivlan!

Vi har sett en Trump som inför valet i november 2020 vid minst tolv tillfällen uttryckt att han inte kommer att acceptera en valförlust. Så beter sig diktatorer!

Vi har sett en president som under sina fyra år hinner leverera över 30 000 (!) missledande och falska påståenden. Vad händer med en demokrati om landets ledare ljuger otaliga gånger varje dag?

Inför det amerikanska valet 2020 går SD:s chefsideolog Mattias Karlsson  och partiledaren Jimmie Åkesson ut i SVT och rikspress och önskar ytterligare fyra år med Trump och det republikanska partiet (ett parti som Trump mer eller mindre har kapat).

Ett svenskt parti, vars partielit har haft förmånen att växa upp i det demokratiska landet Sverige, går alltså ut och stödjer en president och ett republikanskt parti som på olika sätt och så tydligt attackerar den amerikanska demokratin!

Märkligt nog uteblir de kraftiga reaktionerna nästan helt och hållet i vårt land. SD ser inte följderna av sitt stöd – om den amerikanska demokrati faller skulle detta med mycket stor sannolikhet påverka hela världen, även Sverige. Vi vet exempelvis vilka ambitioner både Ryssland och Kina har.  

Vi andra såg varningssignalerna i USA. Och det skulle bli än värre. Först fortsatta anklagelser om valfusk från den trumpska sidan (trots att alla anklagelser om valfusk fullständigt pulvriserats av amerikanska domstolar). Sedan den våldsamma stormningen av Kapitolium – attacken mot USA:s hjärta. Fem döda personer, traumatiserade poliser och kongressledamöter som utsattes för livsfara.

SD:s önskan om fortsatt Trumpstyre befästs sex dagar efter Kapitolium-attacken då Jimmie Åkesson i Aktuellt anser att det för ”konservatismen” hade varit bättre med ytterligare fyra år med Trump.

Sedan utbröt det brutala kriget i Ukraina – ett krig som gör oss påminda om vad som skulle ha hänt om Trump hade fått de där ytterligare fyra åren som SD hade önskat. Tack vare ett stort militärt stöd från USA:s och EU:s sida har Putins överfall hittills kunnat begränsas. Situationen hade kunnat vara en helt annan om Trump varit president i dag. Han har tidigare svävat på målet när det gäller att hjälpa till med försvaret av Europa, inte minst när det gäller Ukraina som han har en del otalt med.

Trump försökte pressa Ukrainas president Zelenskyj att misskreditera Joe Biden inför valet 2020 genom att undanhålla militärt stöd. Detta ledde till den första riksrätten av två för den amerikanska presidenten – som väntat frikändes han av sina lojala kongressledamöter. I fråga om Ukrainakriget har även här SD undsluppit kritik för konsekvenserna av sitt stöd för Trump. 

Man kan kritisera detta parti för mycket men just deras stöd för Trump är kanske det allra tydligaste och allvarligaste exemplet som visar vilket parti vi har att göra med. Detta borde vara enkelt att kommunicera till väljarna då vi har svart på vitt.

Och de borgerliga partierna (utom Centerpartiet) är skyldiga oss ett svar på frågan huruvida deras samarbetspartner SD är ett extremt och farligt parti eller ej.

Låt oss slå fast att partier som stödjer antidemokratiska ledare och partier i andra länder själva rymmer en potential att bli en antidemokratisk kraft i det egna landet. Därför är det så viktigt att SD:s stöd för Trump synliggörs i den svenska valdebatten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV