Glöd · Ledare

I kränkta tyranners sällskap

Tänk att du sitter i en allians med ett land som en styrs av en snarstucken diktator. En diktator som när han blir hånad i ett annat lands humorprogram demonstrativt hotar med att förvägra ett det andra landet medlemskap i er gemensamma allians. Den situationen har alltså ungefär 870 miljoner medborgare i Natoländer anledning att ponderera.

Det finns så klart en stor mängd skäl för Turkiet att inte vilja vara i samma allians som vi. Erdogan för krig mot pressfriheten, yttrandefriheten, oppositionen och en hel minoritetsbefolkning, i både sitt eget land och i sina grannländer. 

Vi har traditionellt varit starka anhängare av alla dessa saker. Så att slå fast att det skulle vara hånet i Svenska nyheter som gör att Erdogan nu går ut med att Finland är välkommet i organisationen men inte Sverige, det låter sig inte göras. Men timingen. Den är rent parodisk.

Även om vi inte kan slå fast att det var just det, det kränkta egot, som förelåg utspelet om Finlands medlemskap vet vi att han reagerade, och det starkt. Sveriges ambassadör kallades omgående upp till turkiska UD. Det är alltså en allians, med det landet, som vi vill binda vår militär till. Det är obegripligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV