Radar · Mänskliga rättigheter

Exiliranier efterlyser beslutsamhet från regeringen

Under gårdagens demonstration i nederländska Haag höll man bland annat upp den här bilden på Mahsa Amini, vars död blev den tändande gnistan till protesterna som nu pågår över hela Iran.

Den svenska regeringen bör agera mer beslutsamt till stöd för den fredliga proteströrelsen i Iran. Det menar paraplyorganisationen Förenade föreningar för ett fritt Iran, FFFI, som bland annat vill att Irans ambassadör ska kallas upp till Utrikesdepartementet.

I torsdags antog EU-parlamentet en resolution som uttrycker stöd för den fredliga proteströrelsen i Iran, och särskilt för de unga kvinnor som leder och deltar i demonstrationerna. Parlamentsledamöterna fördömde också de iranska säkerhetsstyrkornas utbredda och oproportionerliga våldsanvändning mot folkmassorna.

Men från svenskt håll bör man göra mer för att sätta ytterligare tryck på den iranska regimen, menar FFFI, som föreslår en rad åtgärder. Förutom att kalla upp Irans ambassadör till UD och protestera mot det brutala nedslaget av demonstranterna bör man också kräva omedelbar frigivning av frihetsberövade demonstranter, aktivister och politiska fångar.

"Massiv upptrappning"

FFFI vill även att den svenska regeringen erkänner det iranska folkets rätt att avsätta regimen och stödjer motståndsrörelsens frihetskamp.

På EU-nivå vill man att regeringen verkar för riktade sanktioner mot ledarna för den nuvarande regimen och att man tillsammans med EU kräver att FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsätter en utredning för att granska den iranska regimens brott mot de mänskliga rättigheterna och på sikt ställa de ansvariga inför rätta.

– Regimen mobiliserar nu för en massiv upptrappning av det dödliga våldet och arresteringarna i landet för att slå ner det folkliga upproret och därigenom garantera sin överlevnad, menar FFFI.

Minst 185 döda

Under helgen fortsatte protesterna i Iran. Bland annat uppges Irans president, Ebrahim Raisi, ha blivit utbuad vid ett besök på Teherans universitet Alzahra. Kvinnliga studenter skanderade ”Gå din väg!” när presidenten reciterade en dikt där rebeller likställs med flugor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En video som lagts upp av en aktivist på Twitter sägs visa kvinnliga studenter som skrek ”Stick Raisi!” och ”Ge er iväg mullor!”.

Enligt Oslobaserade människorättsorganisationen IHR, Iranian Human Rights, har minst 185 människor dödats under protesterna i Iran de senaste veckorna, varav 19 barn. Allra hårdast har regimen slagit ner protesterna i provinserna Sistan och Baluchistan, som står för hälften av dödsfallen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV