Radar · Morgonkollen

SJ släppte julbiljetter – då kraschade sajten

SJ: släppte sina försenade jul- och nyårsbiljetter vid midnatt, natten till onsdag.

SJ:s sajt stod inte pall för alla de som ville boka resor för jul- och nyårshelgerna, när bolaget släppte de försenade biljetterna vid midnatt. Trots att bolaget vidtagit åtgärder kraschade hemsidan ganska snabbt.
– Trycket är ändå större än vi hade trott, säger Lina Edström vid SJ:s pressjour.

Trots att SJ förstärkt sina servrar inför klockslaget, för att undvika att hemsidan skulle krascha, tog det inte många minuter innan den gjorde just det, på grund av det höga trycket.
Något tågbolaget ändå inte var riktigt beredd på.

– Otroligt populärt att köpa biljetter, och det här var ändå något vi tagit höjd för och har extra personal som sitter och bevakar. För vi förstod ju att det skulle bli extra populärt – det är mycket jul- och nyårsbiljetter, framför allt, säger Lina Edström.

"Enorma mängder kunder"

Det finns inga uppgifter på hur många som försökte komma in på sajten samtidigt.
– Det är enorma mängder kunder som vill köpa biljetter, trots att det är mitt i natten. Hemsidan klarar helt enkelt inte att svara på så många frågor samtidigt, säger hon och tillägger att det ändå är ovanligt att sajten kraschar.

Efter några timmar fungerar nu sajten som den ska igen och många har lyckats boka de åtråvärda biljetterna, säger Lina Edström strax före klockan 05 på onsdagsmorgonen.

Irriterade resenärer

Men under natten har SJ:s Facebook-sida fyllts med kommentarer från upprörda biljettköpare som uppger att de har fått sitta uppe i flera timmar och uppdaterat innan de till slut lyckades.

– Vi har gått upp och ökat på vår kapacitet och hade personal som jobbat hårt hela natten. Många har kunnat köpa biljett men vi vet att vissa har enkelt fått kämpa för att få köpa biljett, så vill vi naturligtvis inte ha det.

Förutom att det tog tid är många upprörda över priserna. Enligt vissa kommentarer har priserna fördubblats under tiden de har gjort flera försök. Detta förklaras av SJ med att priserna på resor styrs av tillgång och efterfrågan, ett system de har haft i många år.

Trycket kan öka igen

Under dagen väntar sig SJ ett nytt tryck från kunder som vill köpa biljetter. Men Lina Edström har förhoppningen om att sajten kommer att kunna hantera antalet besökare.

– Det återstår att se, men självklart tror jag att det är många som kommer att boka på dagen som inte ville vara uppe på natten.

Biljetterna för december skulle egentligen ha släppts i september. Men på grund av en försenad planering från Trafikverket till tågbolagen, drog SJ:s biljettsläpp ut på tiden.

Biljetterna som nu ska kan bokas gäller för resor under perioden 11 december 2022 till och med 12 mars 2023.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV