Radar · Utrikes

Republikanerna vinner ännu en senatsplats

Republikanen Ron Johnson har tagit hem Wisconsins senatorsmandat.

Allt ljus riktas mot fyra delstater i USA: Resultaten från Arizona, Nevada, Wisconsin och Georgia avgör vilket parti som styr senaten de närmaste två åren. I Wisconsin står det nu klart att republikanen Ron Johnson vinner över motkandidaten från Demokraterna.

Samtidigt pekar allt mer på att Republikanerna tar över styret i representanthuset, men valet har inte inneburit någon tydlig ”röd våg” som förutspåtts före valet.

– Det är är definitivt ingen republikansk våg, det är förbaskat säkert.

South Carolinasenatorn och Trumplojalisten Lindsey Graham skräder inte orden när han ger sin syn på mellanårsvalet i tv-kanalen NBC.

Graham och många partikamrater med honom hade hoppats att Republikanerna enkelt skulle beröva Demokraterna partiets tunna majoritet i både senaten och representanthuset. Men hittills har valresultat inneburit både sött och salt. Mycket pekar dock på att Republikanerna tar över i representanthuset.

Sker det tar Kalifornienrepublikanen McCarthy sannolikt över som talman efter Nancy Pelosi. Republikanerna har hittills tagit hem 202 av kammarens 435 mandat medan 186 har vunnits av demokrater, enligt nyhetskanalen CNN: s prognoser. För att få majoritet krävs 218 platser.

Demokratisk medvind

I senatsrysaren ser det mörkare ut för Republikanerna. Demokraterna har skördat en viktig seger i den haussade vågmästarstaten Pennsylvania, där delstatens viceguvernör John Fetterman besegrade den republikanske tv-doktorn Mehmet Oz.

I Wisconsin vinner republikanen Ron Johnson över demokraten Mandela Barnes, rapporterar nyhetsbyrån AP.

”Rösterna har räknats in. Det finns ingen matematisk möjlighet för Barnes att få mer än de 27 374 som räknats in. Kampen är över”, skriver Ron Johnson i ett e-postmeddelande.

Han vinner över demokraten Mandela Barnes, som ännu inte medgett förlusten, men enligt nyhetsbyrån AP väntas han inom kort hålla en hålla en pressträff i sin hemstad Milwaukee.

Vem som till slut får majoriteten i senaten är fortfarande osäkert. Om siffrorna från Wisconsin är korrekta är ställning 49 för republikanerna och 48 för demokraterna. Men det är ännu inte färdigräknat i Arizona, Nevada och i Georgia och i dessa delstater är det mycket, mycket jämnt.

I Arizona har den sittande demokratiske senatorn och tidigare astronauten Mark Kelly en förhållandevis trygg ledning över republikanen Blake Masters. Kelly har drygt 52 procent och Masters knappt 46 procent när 67 procent av rösterna räknats.

I Nevada leder den republikanske utmanaren Adam Laxalt över den sittande demokraten Catherine Cortez Mastro med 2,7 procentenheter när 80 procent av rösterna räknats.

I den uppmärksammade sydstaten Georgia, är det den sittande demokratiske senatorn, pastor Raphael Warnock, som fajtas mot den republikanske tidigare idrottsstjärnan Herschel Walker.

Avgörs i december?

I Georgia har väljarna röstat konservativt i decennier men de senaste åren har Demokraterna vunnit mark: 2020 vann partiet båda senatsposterna och Joe Biden presidentvalet.

Inför årets val har det varit jämnt och hetsigt mellan Warnock och Walker. När 96 procent av rösterna var räknade, har Warnock ett knappt övertag med 49,2 procent mot Walkers 48,7 procent.

Det finns dock en risk att tvekampen inte avgörs i det här valet. För att säkra segern i Georgia krävs minst 50 procent av rösterna enligt delstatslagar – annars måste en andra valomgång hållas den 6 december.

Om de preliminära resultaten i de andra delstaterna står sig kan det bli så att USA, och världen, måste vänta till i december på ett slutgiltigt resultat i senatsvalet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV