Radar · Morgonkollen

Jämnt i valet i USA – maktbalansen oklar

En väljare i Phoenix, Arizona, på väg in till vallokalen.

Rösterna räknas för fullt i USA, där de flesta vallokalerna har hunnit stänga. Republikanerna har enligt prognoserna ledningen i representanthuset, men det är för tidigt att säga om partiet tar kontrollen. I senaten är det fortfarande väldigt jämnt.

USA sitter på nålar i väntan på att rösterna från tisdagens val ska räknas färdigt. Maktbalansen i landet kongress, som för närvarande kontrolleras av Demokraterna, står på spel.

Republikanerna har säkrat flest stolar i underhuset, representanthuset, enligt prognoserna, men det är ännu för tidigt att avgöra om de har lyckas säkra en majoritet.

I senaten, den övre kammaren där en tredjedel av senatorerna ska väljas, är det fortsatt dött lopp mellan partierna.

I Florida lyckades den republikanske senatorn – och tidigare presidentaspiranten – Marco Rubio vinna en tredje mandatperiod, enligt prognoserna. Han besegrade demokraten Val Demings, som på förhand såg ut att ha en hyfsad chans. Florida har tidigare ansetts vara en så kallad swingstate, där partisympatierna skiftat, men har blivit ett allt tydligare republikanskt fäste, vilket även tisdagens resultat verkar befästa.

Demokrat höll ställningarna

I Colorado, där republikanske utmanaren Joe O’Dea bjöd upp till kamp mot demokraten Joe Bennet, lyckades dock Bennet behålla sin stol, enligt AP:s prognos.

I Pennsylvania, en av få platser där Demokraterna har en chans att ta en tidigare republikansk stol i senaten, har demokraternas John Fetterman en knapp ledning mot kändisdoktorn Mehmet Oz, med nästan hälften av rösterna räknade.

Men vilket parti som kommer att ha maktbalansen i senaten är vid 05-tiden svensk tid fortsatt osäkert.

I representanthuset lutar det åt republikanskt maktövertagande. Hittills har 150 stolar vunnits av republikaner, medan 89 har vunnits av demokrater, enligt The New York Times prognos.

En vallokal i Los Angeles
En vallokal i Los Angeles. Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/T

Jämnt i Georgia

Även i det viktiga Georgia har vallokalerna stängt. Där har det i opinionsundersökningar varit jämnt mellan sittande senatorn Raphael Warnock, som är demokrat, och den republikanske utmanaren Herschel Walker. Georgia har tidigare varit ett republikanskt fäste, men har på senare år börjat luta mot Demokraterna. I förra valet vann demokraterna båda senatsposterna i jämna val, och Joe Biden vann dessutom presidentvalet i delstaten.

Men det är inte säkert att det kommer att avgöras i det här valet vem som blir senator. För att säkra platsen krävs minst 50 procent av rösterna, annars hålls en andra valomgång. Med 72 procent av rösterna räknade har Walker ett knappt övertag, men under 50 procent av rösterna.

Demokraten Stacey Abrams, som utmanade sittande republikanen Brian Kemp i delstaten i guvernörsvalet i Georgia, erkänner sig nu förlorad.

Senaten tros bli jämn

En majoritet av vallokalerna i USA:s delstater har under den svenska natten stängt allt eftersom. Först klockan 05, svensk tid, stängde vallokalerna i viktiga Kalifornien på östkusten.

Valresultatet kommer att påverka USA:s president Joe Bidens möjligheter att driva igenom sin politiska agenda. Opinionsmätningar tyder på att Republikanerna går mot en tydlig seger i underhuset, medan senaten tros bli mer jämn.

Vanligtvis går oppositionen starkt i ett mellanårsval – bara tre gånger sedan 1906 har den sittande presidentens parti gått stärkta i kongressen ur ett mellanårsval – och Biden brottas dessutom med lågt förtroende i opinionsmätningarna.

Konspirationsteorier flödar

Det har också redan höjts vilseledande röster om valfusk, bland annat i Arizona där en del röstmaskiner bitvis inte fungerade som de skulle. Myndigheterna rapporterade kvickt att problemet verkade ha berott på en skrivarinställning, och att tekniker löst det, men det hindrade inte en del konspirationsteoretiker från att hävda att valet var riggat.

– Folk letar efter saker som går fel för att bevisa sina förutfattade meningar om att valet var riggat. Och det kommer alltid vara saker som går fel, säger Bret Schafer vid oberoende organisationen Alliance for Securing Democracy till AP.

Fem delstater håller också folkomröstningar om abort.

Läs mer: 

Psykedeliska svampar på valsedlar i USA

Fakta: Här kan det avgöras

Här är delstaterna och distrikten där valen bedöms bli som jämnast och mest avgörande. Det parti som har det omstridda mandatet för närvarande står inom parentes: D för Demokraterna och R för Republikanerna. Bland distrikten finns det sådana som har tillkommit inför dessa val.

Senaten

Arizona (D), Georgia (D), Nevada (D), New Hampshire (D), Pennsylvania (R) och Wisconsin (R).

Representanthuset

Colorado 8 (R), Illinois 17 (D), Indiana 1 (D), Iowa 3 (D), Kalifornien 22 (R), Kalifornien 45 (R), Maine 2 (D), Michigan 3 (R), Michigan 7 (D), Michigan 10 (nytt), Nebraska 2 (R), New Hampshire 1 (D), North Carolina 13 (nytt), Ohio 1 (R), Ohio 9 (D), Ohio 13 (D), Pennsylvania 7 (D), Pennsylvania 17 (D), Rhode Island 2 (D), Virginia 2 (D) och Virginia 7 (D).

Guvernörsvalen

Arizona (R), Kansas (D), Nevada (D), Oregon (D) och Wisconsin (D).

Källa: The Washington Post, Five Thirty Eight, 270 To Win, NPR, med flera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV