Radar · Morgonkollen

Expert om USA-valet: ”Framgångar för båda partierna”

Vilka tar kontrollen över USA:s kongress? På bilden Kapitolium på en bild från i måndags.

Republikanerna går som väntat starkt i representanthuset i tisdagens val i USA. Men i senaten ser Demokraterna ut att skörda framgångar.
– Jag tror att båda partierna kan hitta saker att vara nöjda med, säger Dave Wells, statsvetarprofessor vid Arizona State University, till TT.

Republikanerna går som förutspått starkt hittills i mellanårsvalet, enligt den amerikanske professorn Jason Mollica. Framför allt har partiet framgång i valet till representanthuset, där alla ledamöter väljs för två år.

– Det ser ut som att Republikanerna kommer att växa betydligt, säger Jason Mollica, professor vid School of Communication vid American University i Washington DC, till TT.

– Det visar antingen att Demokraterna inte gjorde ett tillräckligt bra jobb med att få ut sitt budskap i de delstater där det är jämnt, eller så är det Republikanerna som gjorde ett bättre jobb på att fokusera på det som var viktigt, säger han.

Ingen "röd våg"

Samtidigt verkar det inte röra sig om någon röd republikansk våg som en del trott inför valet.

– De tidiga trenderna verkar inte indikera någon stor röd våg, men det finns inte heller några direkta tecken på att Demokraterna går jättebra. Så det är lite mittemellan, säger Dave Wells, som undervisar i bland annat amerikansk politik vid Arizona State University.

Det innebär också att båda sidor kan välja att se positivt på resultatet, om prognoserna står sig.

– Jag tror att Republikanerna kommer att få kontroll över representanthuset, vilket är en fjäder i hatten för dem, säger Wells och fortsätter:
Demokraterna har haft dåliga erfarenheter av mellanårsval. Under Obamaregeringen tappade man 63 stolar i representanthuset 2010, och de förlorade även stolar 2014. Så jag tror att en del känner att det inte ser så illa ut som det hade kunnat göra.

Demokraterna kan speciellt vara nöjda om de behåller makten i senaten.

– Senaten är det organ som bekräftar nominerade till högsta domstolen och andra federala domare, så om de behåller den så kan de sätta folk på stolar som motbalans efter Trumps fyra år vid makten, säger han.

Abort och hbtq

Mollica säger att det framöver blir intressant att se hur stor betydelse exempelvis abortfrågan och hbtq-rättigheter, som har varit på agendan under året, fick i valet. Högsta domstolen körde över den så kallade Roe mot Wade-domen i somras, vilket gör att det numera är upp till delstaterna att bestämma om abortförbud. Demokraterna, som oftast är förespråkare för aborträtten, har hoppats att frågan skulle lyfta partiet i mellanårsvalet.

– Frågan är om det hade någon betydelse när väljarna klev in i vallokalen. Om inte, så är det något som Demokraterna måste fundera på.

Trump är viktig

Mollica ser det tidiga resultatet som ett bevis på att ex-presidenten Donald Trump fortfarande har en viktig maktställning i USA.

– Det är inte nödvändigtvis en överraskning att Trumps budskap fortsätter att tilltala. Det finns många i USA som har en stark koppling till hans Republikanerna. De har inställningen att förra valet var stulet, att det är Joe Bidens fel, och tror fortfarande på konspirationsteorierna, säger han.

Om Republikanerna lyckas att få majoritet i någon av kamrarna blir det svårare att för president Joe Biden att få igenom sin politik.

– Det blir intressant i så fall att se hur president Joe Biden kommer att försöka att arbeta med Republikanerna. Speciellt när många i senaten och representanthuset har försökt att försena saker, och är beredda att rösta emot saker och ting bara för att de råkar komma från Demokraterna, säger Jason Mollica.