Radar · Migration

Sverige ger 100 miljoner extra till UNHCR

FN:s högkommissionär för flyktingar Filippo Grandi besökte Sverige under onsdagen och deltog i biståndsminister Matilda Ernkrans presskonferens.

Utöver de pengar som Sverige redan ger till FN:s flyktingorgan UNHCR så kommer Sverige att ge ytterligare 100 miljoner kronor. Det meddelade biståndsminister Matilda Ernkrans under onsdagen. ”Det här är exeptionella tider som kräver exeptionella beslut”, sade hon.

Under presskonferensen tillsammans med Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR och som under dagen besökte Sverige, meddelade biståndsministern att Sverige betalar ut 100 miljoner extra i så kallat kärnstöd till FN-organet. I och med det kommer Sveriges totala stöd till UNHCR att uppgå till 888 miljoner kronor för 2022.

– Rysslands invasion av Ukraina har orsakat en flyktingkris med över två miljoner människor som redan tvingats fly, och det riskerar att fördubblas. Samtidigt är rekordmånga människor på flykt i världen. UNHCR:s roll att förse människor med mat och tak över huvudet är livsavgörande, och därför gör regeringen nu ytterligare en utbetalning på 100 miljoner kronor till UNHCR, sade biståndsminister Matilda Ernkrans.

Hon passade också på att vädja till Ryssland att sluta med ”fientligheter” mot civila och civila objekt i Ukraina och att tillåta fri tillgång till humanitär hjälp i landet.

Men samtidigt som kriget i Ukraina pågår gäller det att inte tappa blicken från resten av världen, menade hon.

– När vi nu svarar med att stötta människor från Ukraina, så får vi inte glömma andra humanitära kriser i världen. Vårt stöd till människor i Ukraina kommer inte att ske på bekostnad av människor i existerande kriser som till exempel Jemen, Etiopien och Afghanistan.