Radar · Utrikes

Ryssland kan komma att legalisera piratkopiering

Ryssland överväger att legalisera piratkopiering, uppger flera källor, men det förnekas av myndigheterna.

För att motverka sanktionerna kommer Ryssland överväga att legalisera piratkopiering av mjukvara, rapporterar den ryska affärstidningen Kommersant.

Enligt flera källor överväger Ryssland att legalisera piratkopiering av mjukvara för att mildra sanktionerna som införts mot landet till följd av den militära attacken på Ukraina.

Vid en nödsituation relaterad till statens säkerhet har den ryska regeringen  enligt landets lagar möjlighet att tillåta att intellektuell egendom används utan upphovsrättsägarens tillåtelse, skriver Ars Technica.

Om legaliseringen införs skulle den gälla för företag från länder som infört sanktioner mot Ryssland.

Ministeriet för digital utveckling

Den ryska myndigheten Ministeriet för digital utveckling skriver uttryckligen på sin webbsida att de inte har lagt fram ett förslag för att legalisera piratkopiering. Däremot uppges att man ”planerar att diskutera frågan med Ministeriet för ekonomisk utveckling”.

Enligt Computer Sweden är piratkopiering i dag vanligt i Ryssland. Enligt en undersökning från 2019, genomförd av det slovakiska säkerhetsföretaget ESET, ska hela 91 procent av ryska invånare föredra piratkopierat innehåll och 20 procent svarade att de installerat piratkopierad mjukvara.

Till tidningen Kommersant säger Oleg Blinov vid Moscow digital school att piratkopiering inte är särskilt effektivt, då de flesta programlicenser och abonnemang i dag tilldelas via prenumerationer och är kopplade till molnet.