Radar · Miljö

IAEA: ”Djupt oroad” över Tjernobyl

En relativt ny konstruktion täcker den havererade kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl.

Ryssland påstår sig ha tagit full kontroll över Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i Ukraina. Internationella atomenergiorganet IAEA oroar sig samtidigt för Tjernobyl, som också intagits av Ryssland, där ett övervakningssystem slutat sända.

Ryska styrkor attackerade och tog kontroll över kärnkraftverket Zaporizjzja i helgen. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har 240 man från de ukrainska styrkorna, som har varit kvar och vaktat anläggningen, nu lämnat området.

– För närvarande sköts kärnkraftverket enligt rutinerna, säger en rysk officer enligt ryska Interfax.

Internationella atomenergiorganet IAEA har sagt att strålningsnivåerna ligger på en stabil nivå.

Här ligger kärnkraftverken i Ukraina. Foto: Anders Humlebo

Sämre nyheter kommer från Tjernobyl – eller snarare: det kommer inga nyheter alls. IAEA uppger att det fjärrövervakningssystem de använder för kärnkraftverket har slutat sända och att den ukrainska tillsynsmyndigheten numera endast kan kommunicera med anläggningen via mejl.

IAEA säger även att personalen i Tjernobyl ännu inte har bytts av sedan ryska styrkor tog kontroll över kärnkraftverket. Det innebär att samma drygt 200 anställda har drivit anläggningen i 13 dagar.

”Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsätts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför,” säger IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi.

Han kräver att de ryska styrkorna snarast tillåter skiftbyten för personalen. Trots att det inte längre finns några reaktorer i drift i Tjernobyl är fortfarande över 2 000 personer anställda för att hålla den gamla och förstörda anläggningen under uppsikt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV