Oppositionens kandidat, den konservative Yoon Suk-Yeol från partiet Folkets maktpart, har segrat i Sydkoreas presidentval. Det stod klart på onsdagskvällen (svensk tid) efter en mycket spännande valnatt.
Den liberala kandidaten Lee Jae-Myung, som representerar det styrande Demokratiska partiet, har vid en pressträff bekräftat sitt nederlag och lyckönskat sin motståndare Yoon Suk-Yeol.
Det blev mycket jämnt. Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap hade Yoon Suk-Yeol samlat 48.59 procent av rösterna när 98 procent hade räknats. Lee Jae-Myung hade då 47,79 procent av rösterna.
Skandaler
Kandidaterna hade i flera månader legat jämsides i landets opinionsundersökningar, men båda har också skakats av skandaler.
Yoon Suk-Yeol kommer att tillträda i maj. Sedan demokratin återinfördes i Sydkorea i slutet av 1980-talet får landets presidenter bara sitta en mandatperiod på fem år och samtliga tidigare presidenter som ännu är i livet har fängslats för korruption sedan de lämnat presidentposten. Yoon Suk-Yeol har redan hotat att utreda den avgående liberale presidenten Moon Jae-In för ”oegentligheter”, utan att nämna några detaljer.
En miljon i karantän
Valmyndigheten varnade tidigare för att rösträkningen skulle ta längre tid än vanligt på grund av coronapandemin. Valet ägde nämligen rum samtidigt som en våg av omikronfall sköljer över landet. Den senaste tiden har ofta över 200 000 nya fall registrerats dagligen och över en miljon människor sitter för närvarande i covidkarantän, enligt myndigheterna. För att de skulle kunna rösta infördes en specialregel, där vallokalerna höll öppet för covidsjuka 90 minuter efter ordinarie stängning.
De viktigaste valfrågorna för befolkningen är enligt mätningar skenande bostadspriser i huvudstaden Seoul, ökade klyftor och ungdomsarbetslösheten. Den nya presidenten Yoon Suk-Yeol kommer också behöva hantera grannen Nordkorea, som har intensifierat sina vapentester den senaste tiden
Läs mer:
Valet i Sydkorea – kandidaten för basinkomst får minskat stöd