Radar · Utrikes

Varken krigsförklaring eller segertal från Putin på Röda torget

Många bedömare trodde att Putin under sitt tal skulle hävda en delseger i staden Mariupol eller kanske en upptrappning av offensiven, vilket inte hände.

Ryssland agerade i ”förebyggande syfte” när landet invaderade Ukraina. Det påstår president Vladimir Putin i sitt tal på segerdagen i Moskva. ”Ryssland svarade i förebyggande syfte mot ukrainska angripare”, säger han.

Talet hålls framför de paraderande soldaterna och stridsfordonen vid Röda torget i Moskva. Den ryske presidenten återkommer till flera av de talepunkter som han yttrat vid en mängd tillfällen sedan krigets start.

– Nato vägrade att lyssna på Rysslands uppmaning om att ta fram en ny säkerhetsordning, säger Putin.

Under sitt tal vände sig president Vladimir Putin direkt till de ryska styrkorna som strider i östra Ukraina.

– Ni slåss för seger i ert land, sade presidenten.

Segerdagen firas till minne av att Sovjetunionen besegrade Nazityskland under andra världskriget och Putin passade mycket riktigt på att än en gång falskeligen påstå att även dagens ryska krig handlar om att försvara sig mot ”nazismen”.

Den ryska segerdagen brukar firas storslaget med pampiga militärparader och ceremonier, men inte väcka särskilt stor uppmärksamhet utanför landets gränser.

I år är det annorlunda. Med anledning av kriget i Ukraina väntade världen spänt på vad president Vladimir Putin skulle presentera. Detta trots att utrikesminister Sergej Lavrov nyligen tonat ned högtidsdagens betydelse för kriget.

Flera bedömare trodde att Putin under sitt tal skulle hävda en delseger i staden Mariupol eller kanske en upptrappning av offensiven, vilket inte hände.

Två kvinnor spatserar genom rasmassor och rester av ett lägenhetskomplex i en del av Mariupol som står under rysk kontroll
Två kvinnor spatserar genom rasmassor och rester av ett lägenhetskomplex i en del av Mariupol som står under rysk kontroll. Foto. Alexei Alexandrov/AP/TT

Parad i Mariupol?

I fredags skrev Storbritanniens försvarsdepartement i sin underrättelseanalys att de förnyade försöken att helt inta Mariupol troligtvis är kopplade till segerdagen och ”Putins vilja att nå en symbolisk framgång i Ukraina”.

Enligt ukrainska uppgifter planerar Ryssland att hålla en militärparad i staden, som till stor del har blivit förstörd under den långvariga ryska belägringen. Enligt uppgifterna har den ryska regeringen skickat en person till staden för att ansvara för planeringen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Mariupol kommer att bli ett centrum för ’firande'”, skriver Ukrainas militära underrättelsetjänst i ett uttalande.

Ryssarna vill enligt uppgifterna visa upp en bild av invånarnas ”glädje” när de träffar ockupanterna och gator i staden rensas därför från ”bråte, kroppar och oexploderad ammunition”.

Ryska soldater paraderar på Röda torget i Moskva på segerdagen
Ryska soldater paraderar på Röda torget i Moskva på segerdagen. Foto. Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Nationalistiskt färgad

Det ryska firandet under måndagen hålls i mindre skala än de senaste åren, med bland annat färre deltagande markstridsfordon och stridshelikoptrar. De modernaste ryska stridsplanen uppges helt saknas i årets parad.

Segerdagen firas med anledning av årsdagen av Nazitysklands kapitulation i andra världskriget. Under Putins tid vid makten har dagen blivit allt mer nationalistiskt färgad.

Fakta: Segerdagen i Ryssland

Den 9 maj högtidlighålls Nazitysklands kapitulation och slutet på andra världskriget årligen genom stora militärparader på flera håll i Ryssland. Den största paraden hålls på Röda torget i Moskva.
Andra världskriget är det blodigaste kriget i historien. Omkring 56,4 miljoner människor miste livet. Det totala antalet döda var störst i det dåvarande Sovjetunionen, som miste 26,6 miljoner invånare.
Segerdagen infaller den 8 maj i många andra länder, men då det i Sovjetunionen redan hunnit bli den 9 maj när kapitulationen trädde i kraft så firar ryssarna den dagen.
Dagen ses som ett av Rysslands viktigaste datum och är en nationell helgdag. Det är också en dag då överlevande krigsveteraner samlas och hedras, men dessa är en krympande skara.
Under senare år har 9 maj-firandet kommit att bli allt mer nationalistiskt färgat och paraden ses av många som ett ryskt styrkeprov.
Årets segerdag är den 77:e. 2020 sköts firandet i Ryssland upp till den 24 juni, med anledning av pandemin.
TT/Syre