Radar · Arbetskritik

Gravid kvinna sades upp – DO: ”Situationen ser vi rätt ofta”

En kvinna sades nyligen upp från sitt jobb på Försvarsmakten i Boden, efter att ha berättat för sin chef att hon var gravid.

En kvinna i Boden fick sin provanställning avslutad efter att ha berättat att hon var gravid. Nu har hon anmält Försvarsmakten till Diskrimineringsombudsmannen.

Kvinnan började en provanställning vid Försvarsmakten i Boden i höstas, men märkte snart att tjänsten inte var den hon hade sökt. Hon utlovades ett möte från sin chef, som aldrig blev av. När hon kontaktade sin chef igen berättade hon även att hon var gravid. Chefen ska då ha svarat: ”Denna barnproduktion”, och syftat på att många kvinnor var barnlediga. Efter nyår fick kvinnan ett telefonsamtal om att hennes provanställning skulle avslutas.

Försvarsmakten motiverade det med att hon själv hade sagt att hennes tjänst inte var den hon hade sökt. Kvinnan tror dock att uppsägningen i själva verket berodde på hennes graviditet och hon har därför anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Det rapporterar Svt Norrbotten.

45 anmälningar till DO

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har fått in 45 anmälningar om diskriminering mot gravida i arbetslivet under förra året och 27 anmälningar 2020.

– Vi får fortfarande in anmälningar om detta, trots att det borde vara allmänt känt att det är diskriminering att missgynna någon på ett sätt som har samband med graviditet, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, till Syre.

Han fortsätter:

– I fallet vid Försvarsmakten har vi påbörjat en tillsyn. Det går inte att föregå utredningen och säga att det har varit fråga om diskriminering i just det fallet. Men situationen som sådan ser vi rätt ofta. Att under rekryteringsprocessen, även efter att man har blivit erbjuden en tjänst, så dras erbjudandet tillbaka av någon anledning. Sedan har man dragit slutsatsen att det har varit för att man har fått kännedom om graviditet.

”Oroväckande stor andel”

I en debattartikel från december berättar diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius om ett fall som DO drev i Arbetsdomstolen 2018. En kvinna sökte jobb på ett företag i Skåne. Kort efter att hon hade fått veta att hon hade fått jobbet meddelade hon sin nya chef att hon var gravid. Chefen avbröt anställningen och skrev flera SMS om att han skulle riva avtalet och att hon kunde glömma sin anställning. Arbetsdomstolen ansåg att det rörde sig om diskriminering och kvinnan fick därför 100 000 kronor i ersättning. Lars Arrhenius menar att den typen av händelser fortfarande är ”förvånansvärt vanliga”.

”En oroväckande stor andel av de ärenden DO får in och har drivit handlar just om uppsägning i anslutning till en provanställning. Det är tydligt att många arbetsgivare inte är medvetna om den starka koppling som finns mellan graviditet och direkt diskriminering på grund av kön, och att detta även gäller under provanställningen”, skriver han i debattartikeln.