Radar · Morgonkollen

Dödlig attack vid filippinska presidentvalet

Ferdinand "Bongbong" Marcos.

Tre säkerhetsvakter har skjutits ihjäl och flera personer har skadats i attacker mot vallokaler i Filippinerna. I dag väljer landet ny president.

Det är inte ovanligt med våldsamheter i samband med filippinska val och dagens presidentval visar sig inte vara något undantag.

Tre vakter sköts ihjäl vid en vallokal på ön Mindanao, en fristad för flera väpnade grupper – från kommunistiska rebeller till islamistiska militanta.
Det har även rapporterats om granatattacker utanför minst två vallokaler i närheten. Nio personer rapporteras ha skadats.

Ferdinand ”Bongbong” Marcos spås vinna en jordskredsseger i dagens presidentval i Filippinerna – nästan 40 år efter det att fadern störtades.
Tio kandidater tävlar om att efterträda president Rodrigo Duterte i ett val som av många ses som avgörande för landets bräckliga demokrati.

Men bara Marcos och hans rival Leni Robredo, den nuvarande vicepresidenten, anses ha chans att vinna.

Duterte, som gjort sig skyldig till många övertramp mot mänskliga rättigheter sedan han kom till makten, får enligt grundlagen inte ställa upp. Men dottern Sara kandiderar till posten som vicepresident i tandem med Ferdinand Marcos.

Ferdinand Marcos den äldre styrde landet med järnhand under drygt två decennier fram till 1986.