Radar · Integritet

Thailand legaliserar cannabisodling – ska dela ut frön 

Från och med i dag, torsdag, är det lagligt att odla och äga cannabis för medicinskt bruk i Thailand.

Thailand blir det första landet i Asien där det blir lagligt att odla och äga cannabis. Syftet måste emellertid vara medicinskt. 

Från och med i dag torsdag är det lagligt att odla och äga cannabis i Thailand, när cannabis med låg psykoaktiv halt tas bort från narkotikalistans kategori 5. Sedan 2018 tillåts medicinsk användning av växten och nu ska kommersiell odling följa efter, skriver DrugNews. Det innebär att produktion, import, export, distribution, konsumtion och innehav av cannabis för hälso- och medicinska ändamål är formellt legaliserad.

Enligt regeringen är syftet, förutom att folket ska få ta del av växtens medicinska fördelar, även att stödja en ”grön ekonomi”.

Innehav och användning av extrakt med mer än 0,2 procent THC, och ”rekreationsanvändning” av drogen, är dock fortfarande olagligt. Thailands regering har varnat dem som röker för ”skojs skull” – rökning offentligt kan anses vara en ”olägenhet”, och kan ge fängelse och böter.

Släpp fångarna loss

3 071 fångar som avtjänar fängelsestraff för enstaka cannabisbrott kommer släppas från fängelser i hela landet i dag torsdag, sa Tawatchai Chaiwat, biträdande chef för kriminalvården, till Bangkok Post.

Landets folkhälsominister, Anutin Charnvirakul, kommer från och med fredag att dela ut 1 miljon cannabisfrön till de som vill ha. Invånare som odlar behöver dock registrera sig och uppge att det görs i medicinskt syfte.

Regeringen uppger att det är bättre att bygga ”en medvetenhet” om drogen snarare än att kontrollera och straffa människor för att använda den.

Zoom

Tysk cannabisreform framskjuten – blir troligtvis verklighet 2024

Tysklands cannabisreform legaliserar upp till 25 gram för eget bruk, att ha tre plantor hemma och icke-kommersiell odling på cannabisklubbar.

Nästa år väntas det bli lagligt att odla och röka cannabis i Tyskland. Förslaget om legalisering skulle ha behandlats i parlamentet den 16 november, men sköts fram till december. Orsaken var finjusteringar. Syre frågade professor Ted Goldberg om den tyska liberaliseringen kan komma att påverka den svenska restriktiva narkotikapolitiken.

Det tyska reformen tillåter vuxna tyskar att lagligt inneha cannabis och odla högst tre växter för personligt bruk. Det skapas också cannabisklubbar, som ska kunna distribuera drogen till medlemmar.

Carmen Wegge, parlamentsledamot för det tyska socialdemokratiska partiet, SPD, kommenterade det uppskjuta beslutet på sociala medier, rapporterar Marijuana moment, en nyhetssajt med fokus på cannabis.

”Det betyder att vi inte håller tidtabellen. Jag vet att detta är en stor besvikelse för många. Det var därför det här beslutet inte var lätt. Men välformulerade förbättringar ligger i allas intressen,” skrev hon.

Förseningen innebär sannolikt att reformen inte blir verklighet före årsskiftet, vilket var ett löfte från regeringskoalitionen bestående av det socialdemokratiska SPD, De gröna och det liberala FDP.

Kontroversiellt

Ted Goldberg, professor emeritus i sociologi, säger att det inte går att veta om den tyska reformen kommer att påverka Sveriges narkotikapolitik.

– Vi vet inte ännu hur det blir i Tyskland. Det är kontroversiellt och en del vill inte ha en legalisering. Modellen som är på gång liknar den spanska, med cannabisklubbar där man odlar för medlemmar. Det är inte en kommersiell modell som i Kanada och nästan hälften av delstaterna i USA, men visst kan jag tänka mig att det finns företag som vill komma in och göra vinster. Så vi vet inte hur utveckligen på sikt blir, säger han.

Den tyska reformen har fått kritik. Senast under en utfrågning ii parlamentet drev kristdemokraterna, CDU/CSU, på för att inte legalisera cannabis utan i stället ”förbättra hälso- och utbildningsskydd, förebyggande arbete och forskning”, rapporterar sajten.

Andra motståndare till förslaget är den nationella läkarföreningen, den tyska domarföreningen och polisen. Från det tyska polisfacket för de fram att legaliseringen kan leda till en ökning av organiserad brottslighet.

– Polisen kan inte kontrollera vad som händer i klubbarna och det finns en risk att det växer fram nya kriminella nätverk, säger Alexander Poitz, vice ordförande för polisfacket, rapporterar SVT nyheter.

Ted Goldberg är professor emeritus i sociologi och hans huvudsakliga forskningsområde är svensk narkotikapolitik
Ted Goldberg är professor emeritus i sociologi och hans huvudsakliga forskningsområde är svensk narkotikapolitik. Foto: Privat

”Tyskland pionjär”

Om Sverige påverkas av att snart ha det mest knarkliberala landet i Europa som granne diskuterade en panel i SVT:s Utrikesbyrån den 14 november.

– Det som är spännande med förslaget är att det bryter mot våra fördomar om Tyskland som ett konservativt land och som inte går i bräschen för liberaliseringar. Går det här igenom blir Tyskland en pionjär i Europa, säger Caroline Salzinger, tidigare Tysklandskorrespondent på Sveriges radio.

År 2022 lanserade Tysklands hälsominister, Karl Leuterbach, planerna på vad han kallade Europas mest liberala legalisering av cannabis och ”den mest reglerade marknaden” inom EU. Syftet är att bekämpa illegal drogmarknad, att kunna kontrollera utbud och kvalitet och att komma bort från att brottsstämpla miljoner konsumenter.

Det finns en rad regler för klubbarna: till exempel att cannabis som odlas inte ska säljas utan delas ut till medlemmarna och klubbarna får ha maximalt 500 medlemmar, samtliga minst 18 år. Medlemmar över 21 år får som mest 50 gram cannabis i månaden, i åldern 18–21, 30 gram, rapporterar Svensk förening för beroendemedicin.

Det Tyskland planerar är en legalisering, till skillnad från Nederländerna och Portugal där privat bruk till viss del är avkriminaliserat. Malta och Luxemburg har legaliserat cannabis för eget bruk.

”Missuppfattning”

Exakt hur lagen kommer att se ut är inte helt klart, men utkastet är omkring 200 sidor långt, rapporterar SVT nyheter.

– När Tyskland aviserade att man skulle legalisera cannabis såg man framför sig en nordamerikansk modell med licensierade butiker, men man ville inte utmana EU och då blev cannabisklubbarna där man landande, säger Johan Wicklén, författare till boken Vi ger oss aldrig som behandlar svensk narkotikapolitik.

Efter EU-förhandlingarna ändrade Tyskland reformförslaget från försäljning i licensierade butiker till etablerande av klubbar, där upp till 500 vuxna medlemmar kan odla cannabis för eget bruk.

Utrikesbyråns tredje gäst, juristen Jens Lapidus, är skeptisk till att legalisering tar bort kunder från den svarta marknaden.

– Jag tror det är en missuppfattning i Sverige att narkotikahandeln och i synnerhet marijuana är så viktig för gängen. Den omsätter naturligtvis ett antal miljarder, men gängen är inte bara beroende av detta. Ännu större summor, kanske tiodubbelt, kommer från bedrägeriverksamheter, säger han.

Den svenska, illegala cannabismarknaden var 2020 värd mellan 1,2 och 3,1 miljarder om året, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, och har kallats en viktig basinkomst för kriminella gäng.

Tysklands hälsominister, socialdemokraten Karl Lauterbach aviserade regeringens liberalisering av cannabispolitiken den 16 augusti 2023
Tysklands hälsominister, socialdemokraten Karl Lauterbach aviserade regeringens liberalisering av cannabispolitiken den 16 augusti 2023. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Påverkas Sverige?

Enligt Johan Wicklén visar Kanadas femårsuppföljning efter legaliseringen 2018 att nu köper cirka två tredjedelar cannabis från den lagliga marknaden.

Men i den amerikanska delstaten Kalifornien köper fortfarande cirka två tredjedelar cannabis från den svarta marknaden. Primärt handlar det om att det har varit svårt att konkurrera med priset, menar Wicklén.

På frågan om svensk politik kommer att påverkas pekar Jens Lapidus på att Sverige tvärtemot går åt det repressiva hållet medan Johan Wicklén menar att en majoritet under 30 år vill ha en legalisering.

– Det kommer att påverka den svenska politiken om 10–15 år. Vi vet också att svenskar är trendkänsliga, så går många länder åt det här hållet kommer även vi att göra det, säger Johan Wicklén i programmet.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) svarade att ”det är viktigt för mig att Sverige kan fortsätta att bedriva en restriktiv politik” i en riksdagsdebatt i den 22 augusti 2023, som gällde frågan hur han ska agera för Sverige gällande den tyska legaliseringen.

– Det gäller att vara observant på omvärlden och följa andra länder som väljer andra vägar. Vi får ställa frågan: Vad finns det för erfarenheter av detta? Det ska vi inte göra för att Sverige ska ändra sig, utan vi ska fortsätta att ha en restriktiv hållning”, säger han.

Ha en diskussion

– Ansvarig minister, Jakob Forssmed, säger att han följer vad som händer i andra länder. Men problemet i Sverige är att politiker har investerat så mycket prestige i idén om det narkotikafria samhället, som vi länge propagerade för även utomlands, så det är svårt för politikerna att byta fot. Många partier och politiker vill inte riskera att förlora röster eller få mindre representation för att ändra narkotikapolitiken, säger Ted Goldberg.

Han hänvisar till sin debattartikel Politiskt mod krävs för att komma tillrätta med narkotikaproblematiken i Altinget den 8 november. Där skriver han att den nyss avslutade statliga narkotikautredningen, förutom förslag på vårdinsatser, presenterar ”faktaunderlag som belyser många argument som narkotikapolitikens kritiker länge poängterat”.

– I Tyskland drev De gröna på och Socialdemokraterna fick bjuda på några saker i samarbetet. I Sverige är bara ungdomsförbunden för att utreda en avkriminalisering, så inget parti driver frågan. Problemet är att man inte har en ordentlig diskussion i samhället, utan alla ska ha samma linje och det blir svårt om man sticker ut från den, säger han.

Läs mer:

Monsterbyråkrati när Tyskland vill legalisera

Urvattnad legalisering av cannabis i Tyskland

Tysk legalisering kan skapa grön våg i Europa

Tysk koalition vill legalisera cannabis

Fem av sju ungdomsförbund vill avkriminalisera narkotika

Vad är avkriminalisering?

Avkriminalisering innebär att handlingen, ofta bruk eller mindre innehav, fortfarande är olaglig men inte längre kriminell. Dock kan personen ändå få en påföljd.

Exempel: Portugal
2001 genomförde Portugal en avkriminalisering av bruk och innehav av en mindre mängd narkotika. Även om det fortfarande är olagligt leder det alltså inte till fängelse eller en prick i brottsregistret.

Huvudsyftet var att bedöma behandlingsbehov och främja hälsa.
Den som blir tagen drogpåverkad eller med några gram narkotika på sig (upp till 25 gram cannabis) ska infinna sig hos en avrådningskommission, som avgör påföljd, till exempel vård, varning eller böter.

En av de största segrarna för Portugal är minskande antal hivsmittade injektionsmissbrukare, från 1 482 år 2000 till 78 år 2013. Den drogrelaterade dödligheten minskade inledningsvis drastiskt men har sedan gått upp igen.

Vad är legalisering?

Legalisering betyder att det, utöver att bruka och inneha cannabis, är tillåtet att tillverka och sälja cannabis.

Exempel: Kanada
År 2018 legaliserades cannabis i Kanada. ­Huvudargumenten var att minska ungdomars tillgång till cannabis, slå undan benen på den illegala cannabismarknaden samt skydda människors hälsa och säkerhet.

Precis som i den amerikanska delstaten Colorado får kanadensarna äga ett fåtal plantor, inneha cannabis för eget bruk samt köpa det i licensierade butiker, i vissa delstater privatägda och i andra ägda av myndigheterna.

I början av 2019 hade 18 procent av kanadensarna över 15 år använt cannabis de senaste tre månaderna, jämfört med 14 procent före legaliseringen 2018, enligt Amir Englund, cannabisforskare vid King’s college i London. Ökningen var störst bland personer över 45 år. Men bruket bland unga ser inte ut att ha gått upp och andelen dagliga brukare verkar inte ökat.

Övergången från en svart till vit marknad har gått saktare än regeringens förhoppningar. En anledning som uppges är att tillgången på cannabis var begränsad i startskedet och i många provinser fanns få licenserade butiker.

En annan anledning är att höga priser på laglig cannabis försvårar möjligheten att konkurrera med den svarta marknaden. Enligt Kanadas folkhälsomyndighet uppvisar den lagliga försäljningen en stadig ökning.

Källor: Folkhälsomyndigheten, SVT, TT, The Conversation, Statistics Canada

Radar · Integritet

EU-utskott ratade föreslagna Chat control – reviderad version antogs

En demonstration mot övervakningsförslaget, som i folkmun kallas Chat control, på Mynttorget i Stockholm 2023.

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter sa nej till det kontroversiella övervakningsförslaget kallat Chat control och antog i stället ett reviderat förslag som innebär att det behöver finnas misstanke om brott och att krypterade chattar kan undantas.

När förslaget till förordningen för CSAM (child sexual abuse material) behandlades i EU-utskottet Libe den 15 november presenterades ett omarbetat förslag för övervakning av digital kommunikation. För förslaget, som till exempel undantar krypterade tjänster, röstade 51 av 54 ledamöter, rapporterar ETC.

EU-parlamentariker Malin Björk (V), som är ledamot i Libe, verkar nöjd med det omarbetade förslaget.

”I parlamentets position tas alla delar om massövervakning bort. Nu hoppas vi att också vi får medlemsländerna med oss”, skriver hon på mikrobloggen X.

Bakom förslaget ligger den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson, som menar att lagen behövs för att förhindra spridning av barnpornografi. Men den nya lagen innebär också krav på att företag och molntjänster ska söka igenom alla användares privata kommunikation, vilket mött hård kritik.

I det tidigare förslaget krävdes att alla företag scannar allt, även appar för krypterad kommunikation, i jakten på pedofiler, men efter omarbetningen kan alltså krypterade chattar undantas.

Ylva Johansson har anklagats för att lobbyister fått ha för stort inflytande över förslaget och kritiserats för lämpligheten i att EU-kommissionen bedrev kampanj mot medborgare i länder som är tveksamma till förslaget.

Men ännu är det inte klart. Nu följer förhandlingar mellan EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet. I Sverige kan riksdagspartierna påverka Sveriges position i ministerrådet.

En majoritet av de svenska riksdagspartierna; Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, var positiva till det tidigare förslaget.

Läs mer:

Beslut om övervakningslagen Chat control skjuts fram

Demonstration mot Chat control: ”Lagen måste stoppas”

Radar · Utrikes

Oppositionella dömda i massrättegångar

Tusentals oppositionella demonstrerar i Bangladeshs huvudstad Dhaka den 28 oktober.

Totalt 139 personer, de allra flesta aktiva i det största oppositionspartiet, har dömts till fängelsestraff i Bangladesh.

Domarna kom i ett antal massrättegångar under helgen, där medlemmar i nationalistpartiet BNP anklagades för en rad brott i samband med de många demonstrationer mot regeringen som partiet har hållit.

Den senaste månaden har polisen slagit ner på protesterna och gripit i stort sett hela BNP:s toppskikt och flera tusen anhängare – enligt oppositionen över 13 000 personer. Flera av de nu dömda är högt uppsatta politiker eller tjänstemän som arbetar för BNP.

Partiet har i ett uttalande fördömt domarna och kallar dem ”grundlösa och politiskt motiverade”.

Bangladesh håller parlamentsval den 7 januari nästa år. Premiärminister Sheikh Hasina, som har styrt sedan 2009, kan då bli vald för en fjärde mandatperiod.