Radar · Integritet

Thailand legaliserar cannabisodling – ska dela ut frön 

Från och med i dag, torsdag, är det lagligt att odla och äga cannabis för medicinskt bruk i Thailand.

Thailand blir det första landet i Asien där det blir lagligt att odla och äga cannabis. Syftet måste emellertid vara medicinskt. 

Från och med i dag torsdag är det lagligt att odla och äga cannabis i Thailand, när cannabis med låg psykoaktiv halt tas bort från narkotikalistans kategori 5. Sedan 2018 tillåts medicinsk användning av växten och nu ska kommersiell odling följa efter, skriver DrugNews. Det innebär att produktion, import, export, distribution, konsumtion och innehav av cannabis för hälso- och medicinska ändamål är formellt legaliserad.

Enligt regeringen är syftet, förutom att folket ska få ta del av växtens medicinska fördelar, även att stödja en ”grön ekonomi”.

Innehav och användning av extrakt med mer än 0,2 procent THC, och ”rekreationsanvändning” av drogen, är dock fortfarande olagligt. Thailands regering har varnat dem som röker för ”skojs skull” – rökning offentligt kan anses vara en ”olägenhet”, och kan ge fängelse och böter.

Släpp fångarna loss

3 071 fångar som avtjänar fängelsestraff för enstaka cannabisbrott kommer släppas från fängelser i hela landet i dag torsdag, sa Tawatchai Chaiwat, biträdande chef för kriminalvården, till Bangkok Post.

Landets folkhälsominister, Anutin Charnvirakul, kommer från och med fredag att dela ut 1 miljon cannabisfrön till de som vill ha. Invånare som odlar behöver dock registrera sig och uppge att det görs i medicinskt syfte.

Regeringen uppger att det är bättre att bygga ”en medvetenhet” om drogen snarare än att kontrollera och straffa människor för att använda den.