Radar · Politik

”Satsning på nya motorvägar är helt fel väg att gå”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) vill göra en miljardsatsning på vägarna.

Regeringen lägger miljarder på nya vägar bland annat på en ny biltrafikled i södra Stockholms län.
– En jättefel prioritering, säger Vänsterpartiets Elin Segerlind.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) presenterade i dag delar av den satsning på vägar som regeringen gör.

Satsningen är en del av den nya nationella planen för transportinfrastruktur för 2022 till 2033 som kommer att presenteras senare i juni där sammanlagt 881 miljarder kronor kommer att fördelas.

Tomas Eneroth anser att för lite pengar har satsats på det svenska vägnätet under flera år.

– Vi ser hur vägarna ser ut, jag kör mycket bil och tycker om att göra det och ser ett fortsatt behov av att investera i vägarna, säger han på en pressträff tillsammans med Anna-Caren Sätherberg.

"Fungerande vägar är A och O"

Regeringens satsar både på att bygga nya, och underhålla gamla, vägar.

– Fungerande vägar är A och O för oss som bor och verkar i gles- och landsbygd. God infrastruktur stärker sammanhållningen och konkurrenskraften i hela landet. Den är avgörande för vanligt folk som ska få vardagen att gå ihop samt ta sig till och från jobbet, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på pressträffen.

– Med nationella planen satsar regeringen 197 miljarder på att underhålla befintlig väginfrastruktur i hela landet. Det är inte bara vägarna runt storstäderna som ska underhållas, det gäller även vägarna på landsbygden, säger Anna-Caren Sätherberg.

Miljarder till ny led runt Stockholm

Regeringen ger även Trafikverket i uppdrag att bygga en ny biltrafikled i södra Stockholms län: Tvärförbindelse Södertörn. Det är en led mellan Jordbro och Vårby som fanns med redan i planen för 2018–2029. Regeringen satsar nu 13,3 miljarder kronor på projektet, vilket är 8,8 miljarder kronor mer än i den förra planen.

– Tvärförbindelse Södertörn är en viktig satsning i södra Stockholm som knyter ihop regionen och bidrar till bättre förutsättningar för kollektivtrafiken, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Elin Segerlind, miljö- och klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot för Vänsterpartiet, är kritisk till att regeringen satsar miljarder på biltrafik.

– Det är en jättefel prioritering. Vi behöver inte mer motorvägar i Sverige utan vad vi behöver är en omställning av vårt transportsystem så att det blir hållbart. Fler motorvägar runt Stockholm kommer bara leda till ökad biltrafik. Det här är helt fel väg att gå, säger Elin Segerlind till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV