Radar · Morgonkollen

Bra år för rödlistad hackspett

Den vitryggiga hackspetten är en av Sveriges mest hotade fågelarter.

2022 har varit ett lyckat år för den hotade vitryggiga hackspetten. Minst 60 vitryggiga hackspettar bor nu i Sveriges skogar, det bästa resultatet sedan Naturskyddsföreningen inledde sitt projekt för att rädda arten.

Naturskyddsföreningen har även konstaterat elva bekräftade häckningar runtom i landet under 2022, inom ramen för sitt drygt 30-åriga projekt.

”Projektet handlar inte bara om att rädda en art – det är en del i ett större arbete för att på sikt rädda den biologiska mångfalden. Vitryggen är en värdemätare för biologisk mångfald i våra skogar. När vitryggens livsmiljö försvinner finns det en risk att många andra hotade och rödlistade arter också gör det”, säger generalsekreterare Karin Lexén enligt ett pressmeddelande.

I början av 1900-talet var vitryggig hackspett en häckfågel i större delar av landet, men arten är i dag en av Sveriges mest hotade fåglar och rödlistad som akut hotad sedan 1970-talet.

Att den nu ökar beror enligt Naturskyddsföreningen till stor del på insatser för att återskapa vitryggens livsmiljöer – gamla lövskogar med mycket död ved – och att vitryggar flugit in i norra Sverige från Finland. Enligt föreningen bidrar även deras arbete för att förstärka den vilda populationen genom att släppa ut ungfåglar uppfödda i avel i det fria.

Det räcker dock inte, mer behövs göra för att skydda och återskapa fågelns livsmiljö, enligt Karin Lexén.

”Det handlar om skogar med lövträd och mycket död ved, en skogstyp som nästan försvunnit i Sverige till följd av det moderna skogsbruket med kalhuggning som främsta metod”, säger hon.