Radar · Miljö

Trädgårdsexpert: Ätbara perenner är miljövänliga latmaskens bästa val

Exempel på en ätbar perennträdgård vid Sofieros slott.

Det är inte bara i kökslandet man kan hitta växter att äta. Många av våra vanliga prydnadsväxter som perenner och lökväxter går utmärkt att laga mat på. Det blir dessutom ett bättre alternativ för miljön.

Fleråriga trädgårdsväxter, perenner, är utmärkta att använda för både prydnad och matlagning. Dessutom ger de även föda åt bin och andra pollinatörer.

Stora miljöproblem kan lösas

Många stora miljöproblem kan delvis lösas genom att vår matförsörjning kommer från fleråriga grödor istället för ettåriga monokulturer som spannmål. Matbrist, utarmning av jord, erosion och vattenbrist är några av dem.

Men du behöver inte vänta på att stora företag och odlare genomför dessa förändringar. Har du en trädgård går det bra att börja i det lilla med att odla ätbara perenner.

Traditionellt förknippar vi mat från trädgården med en särskild odlad yta med potatis, lök som odlas för att ätas samma år och sedan måste odlas på nytt.

Enklare än köksträdgården

Att gå över till mer ätbara, fleråriga prydnadsväxter i trädgården gör inte bara nytta för ekologin, det gör också trädgårdsarbetet betydligt enklare.

Trädgårdsdesigner Sara Bratt
Trädgårdsdesigner Sara Bratt. Bild: Anna Alexander Olsson

–Att odla ätbara perenner är latmaskens bästa val. Jag är själv lite lat och alltid i tidsnöd, samtidigt som jag älskar att plocka ätbart från min egen trädgård, säger Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofie slottsträdgård i Helsingborg, i ett pressmeddelande.

Den lättodlade funkians tidiga skott är exempelvis en delikatess i delar av Asien. Skotten skördas, steks och äts ungefär som sparris. Strandkål är nära släkt med våra odlade kålsorter. Mjölkört, eller rallarros, har genom historien använts som föda i Sverige: det går att göra te på bladen och äta skotten. Och gamla nyttoväxter som knölvialen kan tillredas ungefär som potatis.

Underbara blommor

Många av de ätbara perennerna erbjuder dessutom vackra blommor och underbara dofter att njuta av.

– Vi försöker skapa en vacker, inbjudande perennträdgård och visa vilka möjligheter som finns att odla på ett mer hållbart sätt. Men vi är också nyfikna på mer existentiella frågor, som hur vi i framtiden kan leva och odla mer i samklang med naturen, säger Sara Bratt.

Rosa maskrosor går också att äta
Rosa maskrosor går också att äta. Bild: Sofiero slott

–Det finns till exempel en rosa maskors. Det är ju underbart. Vad kan stoppa en från att odla en sådan sötnos? säger Sara Bratt.

Man kan äta maskros –såväl rosa som gul. Bladen förvälls, steks och serveras med karamelliserad lök.

En komplett lista på 42 ätbara perenner, lökväxter och vedartade växter finns på Sofieros hemsida. De betonar att det inte alltid är alla delar av växten som är ätbara. Kontrollera alltid detta innan intag.