Radar · Utrikes

Polischef: Problem i säkerheten kring Abe

Människor samlas för att lägga ner blommor och be vid platsen där Japans tidigare premiärminister sköts under ett kampanjtal.

Det fanns problem i säkerheten kring Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe som sköts ihjäl i fredags, enligt polischefen i prefekturen Nara där mordet ägde rum. Trots att landet chockats av mordet på den tidigare japanske premiärministern fortsätter valkampanjen inför söndagens val.

”Vi får aldrig tillåta att våldet tystar tal under ett val, det är grunden i en demokrati”, twittrar Japans premiärminister Fumio Kishida.

Han, i likhet med andra japanska politiker, återupptog kampanjandet på lördagen för att visa att demokratin råder, och att parlamentsvalet ska hållas.

Shinzo Abe sköts ihjäl när han höll ett tal på fredagen för en liten skara människor i staden Nara inför valet.

Går inte att förneka problem

Mordet skakar om Japan – ett land med strikta vapenlagar och ansett som ett av världens säkraste.

Många frågar sig nu hur en av Japans mest framstående politiker – den som innehaft posten som premiärminister längst tid – kunde skjutas ihjäl på öppen gata mitt under valkampanjen.

Polisen i prefekturen Nara uppger att säkerheten kring Abe kommer att granskas, rapporterar public service-bolaget NHK.

– Jag tror inte det går att förneka att det fanns problem med skyddet och säkerheten kring tidigare premiärminister Abe, säger Naras polischef Tomoaki Onizuka.

Åtgärder kommer att vidtas, lovar polischefen.

De lokala myndigheterna säger att man fick reda på Abes besök i Nara med kort varsel, i torsdags, men att det ändå fanns tillräckligt med tid för att förbereda säkerheten.

Själva mordet utreds av en polisstyrka på 90 personer.

Har erkänt

Abe träffades av två skott i hals och bröst. När han fördes till sjukhus i helikopter uppvisade han inte längre några livstecken. Några timmar senare meddelades att han hade avlidit.

Skytten övermannades och greps på platsen med ett hemmabyggt vapen i hand.
Händelseförloppet fångades på film av både åskådare och de medier som var där.

Den misstänkte 41-åringen bor i regionen och ska ha läst om Abes besök på internet. Enligt japanska medier är han arbetslös, men har tidigare tjänstgjort tre år inom landets självförsvarsstyrkor. Har har erkänt och säger i förhör att han ”hyste agg” mot en organisation som han trodde Abe hade kopplingar till.

Människor har under fredagen och lördagen strömmat till platsen där Abe sköts för att lägga ner blommor och be.