Krönikor

Köttpriset behöver inte ytterligare subventioner

Uttorkade fåglar faller från skyn i Indien. Ej ännu flygfärdiga fågelungar störtar mot marken från överhettade fågelbon i Spanien. Pingviners utmärglade kroppar sköljs upp i Nya Zeeland. Fiskarna som utgör deras föda söker kyla djupare i ett allt varmare hav, utom räckhåll för de svältande pingvinerna.

Samtidigt har sju av åtta partier i riksdagen trängts på bensinmackar under våren för att sänka bensinpriset “vid pump”. Resultatet av en generell sänkning av bensinpriset är att höginkomsttagare i storstäder med stora bensinslukande bilar har gynnats, liksom Putins krigskassa.

Planeten ligger också pyrt till, men klimatkrisen drivs inte enbart av utsläppen från fossila bränslen. En avgörande del av växthusgasutsläppen kommer från djurindustrierna. Även om alla fossila utsläpp skulle upphöra kommer ändå utsläppen från djurindustrierna göra att vi inte klarar att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Utan snabba minskningar av antalet djur som föds upp för mat blir det till och med mycket svårt att ens begränsa uppvärmningen till två grader.

Miljöpartiet gör rätt i att kalla generella bensinsubventioner för “oklokt och ineffektivt”, men samma ord kan användas för att kritisera partiets eget förslag för en generell sänkning av matpriset som de för fram på Aftonbladet Debatt som ett svar på stigande livsmedelspriser. Kött, mjölk och ägg får redan miljardregn genom jordbruksstöden. Animaliska livsmedel subventioneras en andra gång genom skattesedeln eftersom djurindustrin inte bär de sjukvårds- och samhällskostnader som den orsakar. Med Miljöpartiets förslag skulle falukorv och komjölk dessutom subventioneras en tredje gång i kassan på ICA. Resultatet blir att en redan alltför hög animaliekonsumtion upprätthålls.

Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel lyfter fram åtgärder för växtbaserad mat som ett viktigt verktyg för att lindra klimatkrisen. I EU-kommissionens Jord till bord-strategi uppmuntras medlemsländerna att göra det billigare för människor att äta hälsosamt och hållbart genom att sänka eller slopa momsen på frukt, grönsaker och baljväxter. Det vill säga, göra växtbaserad mat mer tillgänglig också för hushåll med låga inkomster.

Att Miljöpartiet går så långt som att lägga fram ett förslag som leder till ännu billigare kött säger något om tillståndet i svensk klimatpolitik. Matens klimatpåverkan är en blind fläck hos samtliga partier. Faktum är att vi inte klarar klimatmålen utan att kraftigt minska antalet djur som föds upp i djurfabriker. ”Barn kan inte äta bensin” skriver språkrören i sitt förslag. Lika lite som barn kan äta bensin kan de äta djurfoder.

I dagsläget används den största delen åkermark i Europa inte till att odla grödor som människor kan äta, utan till att odla foder till inspärrade djur. Det är mycket ineffektivt. Att sänka priset vid köttdisken är lika illa som att sänka bensinpriset ”vid pump”. Samtidigt störtar fåglar från skyn mot en allt hetare jord.

Kopplingen mellan djurskydd och hållbarhet börjar bli allt synligare internationellt.

Socialdemokraternas svaga miljöpolitik visar hur viktigt det varit med Miljöpartiet i regeringen.

Camilla Björkbom