Radar · Miljö

Göteborgsområdet kan få nya batterifabriker

Den planerade fabriken för elbilsbatterier kan komma att hamna på Hisingen nära Volvo cars fabrik.

Just nu är flera stora batterifabriker på planeringsstadiet och sannolikheten är stor att dessa hamnar i Göteborg, rapporterar P4 Göteborg.

Närmast ett beslut ligger den fabrik som Volvo cars tillsammans med Northvolt planerar. I höstas beslutades att de båda företagen ska bygga ett nytt utvecklingscentrum för elbilsbatterier i Göteborg och enligt Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren är chanserna väldigt stora att också fabriken hamnar i Göteborg.

– Om jag får säga Västsverige så tror jag de är 100-procentiga, säger han till P4 Göteborg.

Han konstaterar att Göteborg håller på att etablera sig som ett kunskapscenter för ”elektromobilitet”.

Tomas Kåberger, professor i fysisk resursteori på Chalmers säger till radion att liknande investeringar kommer att kräva en utbyggnad av billig, förnyelsebar energi och att Göteborgsområdet har möjlighet att under de närmaste tio åren bygga ut vindkraften med 40 – 50 terrawattimmar – motsvarande den energi som kärnkraften just nu står för i Sverige – så länge vindkraftsmotståndet inte blir för stort.

– Det är fortfarande många som inte har förstått hur betydelsefullt det är att förnybar el har blivit billigt. Det öppnar möjligheter som var otänkbara för 5-10 år sedan, säger han.

Northvolt väntas offentliggöra den tilltänkta platsen för batterifabriken under årets första kvartal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV