Energi · Mat med Jenny

Bönburgare – en lättlagad klassiker som passar alla åldrar

Burgarna serveras med tacosås, guacamole, srirachamajonnäs, chilifrukt, tomater och sallat eller med stekta kantareller, dressing, inlagd gurka, tomat och sallat.

Visst finns det massor av växtbaserade burgare i butiken, men ibland är det roligt att göra egna. De flesta baljväxter går att använda, till exempel kidneybönor, svarta bönor eller kikärtor.

Vi har valt Go Greens färdiga, ekologiska kidneybönor från Öland. Kidneybönsburgare är en riktig allroundburgare, som passar både med smakrika tillbehör och som en mer neutral klassiker.

Vi serverar burgarna i ett Friscobröd tillsammans med tacosås, guacamole, srirachamajonnäs, chilifrukt, tomater och sallad eller i en källarfranska med stekta kantareller, burgerdressing, inlagd gurka, tomat och sallad.

Rökiga kidneybönburgare

ett knippe persilja eller annan favoritört
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
500 g kokta kidneybönor eller svarta bönor
3 msk jästflingor (t ex Bjäst)
2 dl havregryn
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk buljongpulver
3 krm rökarom (liquid smoke)
2 msk vetemjöl
ev 1 tsk chilipulver
olja

Hacka persiljan, pressa vitlöken och finhacka löken. Blanda ner alla ingredienser i en matberedare och mixa till en smet. Krydda med chilipulver om du vill ha lite hetta. Rulla smeten till bollar och tryck ut dem i handflatan med fuktiga händer. Om de är för tjocka är det svårt att få dem genomsteta. Stek burgarna gyllenbruna på medelhög värme. Använd rikligt med olja så burgarna får en härligt krispig yta.

Kidneyburgare med hemmagjord burgerdressing är en oslagbar favorit
Kidneyburgare med hemmagjord burgerdressing är en oslagbar favorit. Foto: Jenny Luks

Burgerdressing

1 dl äggfri majonnäs
1 dl vegetabilisk crème fraîche
1 dl hackad gurka (s k bostongurka)
½ dl chilisås
1 tsk senap
örtsalt
svartpeppar

Blanda alla ingredienser. Salta och peppra efter tycke och smak.