Radar · Migration

Badhus stänger för kvinnor i norra Afghanistan

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan i somras har situationen blivit allt svårare.

Under vinterhalvåret är det enda sättet att ta ett varmt bad på för många i Afghanistan att besöka ett traditionellt badhus, kallat hamam. Men nu stänger talibanerna alla badhus för kvinnor i delar av norra Afghanistan – vilket Afghanistans kvinnor reagerar starkt mot.

Att det skulle bli värre när talibanerna tog över makten i somras visste de allra flesta – inklusive alla de kvinnor som skulle tvingas att leva under det nya styret. Syre har tidigare rapporterat om att den värsta svältkatastrofen som landet någonsin skådat väntar under vintern – och nu tas även kvinnor ifrån möjligheten att ta ett varmt bad för att undkomma kylan. Hittills är det i provinserna Herat och Balkh som badhusen stänger för kvinnor, något som meddelades av den talibanska lokalpolitikern Sardar Mohammad Heydari i veckan. Beskedet har mötts med ilska och bestörtning, rapporterar The Guardian. I mitten av det här året beräknar FN att 97 procent av Afghanistans befolkning kommer leva under tröskeln för fattigdom.

Att gå till badhus, hamam, är en urgammal tradition i Afghanistan. Det är också det enda sättet för många afghaner som saknar möjlighet att ta ett varmt bad hemma att ta en paus från vinterkylan. Många saknar rinnande vatten hemma och är beroende av kommunala vattenpumpar. Kvinnor använder även badhusen för rituella reningsprocesser som islam kräver. Bland annat ska en kvinna tvätta sig efter mens och efter samlag.

Den ekonomiska krisen har redan gjort det svårt för många kvinnor att ha råd att gå på badhus – men de har trots det skramlat pengar och prioriterat att kunna hålla sig rena på ett värdigt sätt. I Herat är 39 procent av bostadsområdena utan sanitära förhållanden och säker tillgång på vatten. Enligt Winuss Azizi från den icke-vinstdrivande organisationen Visions for children saknar de allra flesta hushåll i Herat och Mazar-e-Sharif kapacitet för att hantera stora mängder vatten.

– Det är därför de flesta är beroende av att kunna gå till ett hamam på vintern. Islam kräver religiösa reningsritualer efter menstruation, efter att ha fött barn och efter samlag, vilket många kvinnor besöker badhusen för. Jag har regelbundet sett kvinnor genomföra renande böner och ritualer på badhus, säger Winuss Azizi till The Guardian.

Att använda hamamer förbjöds för kvinnor också förra gången talibanerna styrde i Afghanistan, mellan 1996 och 2001.