Glöd · Debatt

”Unga i Valsta älskar inte våld och utanförskap”

Solen skiner och det står oavgjort mellan Valsta Syrianska och Väsby IK.

När Valsta i Sigtuna kommun syns i medierna handlar det ofta om problem med kriminalitet. Shamm Salih bor där, och hon är trött på svartmålningen. Varför inte berätta om allt bra som händer, och alla de unga som vill bygga ett rättvisare och bättre samhälle? undrar hon.

DEBATT Stämpla oss inte. Förutsätt inte att Valstas unga är fixerade vid våld och kriminalitet.

Jag är medveten om de problem som finns, inte minst här i Stockholmsförorten Valsta. Men att enbart dra alla oss som bor här över en kam och stämpla oss som unga som kriminella är fel. Varför tar man aldrig upp de resterande 99 procenten av oss som vill skapa ett bättre och tryggare samhälle?

Stockholmsförorten Valsta är inte bara stenkastning, skjutningar och kriminella. Vi unga som bor här älskar inte utanförskapet och våldet. Stämpla oss inte, vi är också människor precis som ni. Det är bara när man kan svartmåla, exotifiera och distansera sig från oss som problemen i Valsta diskuteras.

Jag som journalist tycker att media och samhället ger en orättvis bild av förorten Valsta och de unga härifrån.

Vi unga som bor här i Märsta beskrivs alltför ofta i media som bråkstakar, kriminella och högljudda. Media beskriver bara om platser som domineras av kriminella nätverk, narkotikahandel och otrygghet inget av de bra som finns i vår förort lyfts upp. Någonsin.

Jag är så trött på att hela tiden behöva läsa hur media svartmålar oss och enda gången det skrivs om oss som bor här är när det är alarmerande rapporter och inget annat.

Vi som bor här får uppleva en hel del goda gärningar, men det är inget som varken media eller samhället vill se eller höra talas om.

Så fort något negativt inträffar här i Valsta, då är medierna på plats och rapporterar. Men när något positivt inträffar väljer medierna att stoppa huvudet i sanden. Jag är trött på det här och jag tänker inte sitta tyst och låta media diktera den verklighet som jag ser. Valsta präglas inte av gäng, skottlossning och brinnande bilar varje dag och det är inte skottlossning i Valsta varje dag heller.

Jag är själv en av alla som bor här i Valsta och beskrivningen av min förort gör mig besviken. Det är sant att det finns problem här. Precis som det finns i innerstaden och på andra ställen som politikerna har övergivit. Vi är en del av det vackra och demokratiska landet Sverige, men vi får inte synas och höras utanför sensationella löpsedlar och alarmerande rapporter.

Det handlar inte ett dugg om att förneka att det finns problem här utan det handlar om att öppna ögonen, hjärnan och hjärtat för ett bredare perspektiv.

Jag har fått nog nu, det är inte bara förtroendet för myndigheterna och den borgerliga alliansen som sviktar, utan också förtroendet för samhällsdemokratin. Statsministern, det räcker inte med att enbart rusta upp bostäderna i vår förort och öka antalet poliser.

Blåljuspersonalen kommer aldrig kunna lösa den ojämlikhet som finns i våra förorter. När ska ni komma till insikt att polisen är inte våra räddare i förorten? Utanförskap, våld och segregation är bara några av alla de termer som används för att beskriva problemen här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV