Radar · Miljö

EU vill stoppa greenwashing: gemensam analys-standard på gång

Kläder är ett exempel på att många produkter påverkar miljön på ett komplext sätt och kan vara svåra att återvinna.

I slutet av mars planerar EU-kommissionen att lägga fram ett förslag som kan få företag att grunda sina miljöpåståenden på fakta – uträknad på ett jämförbart sätt. Det är frukten av ett nästan tio års långt arbete med att ta fram en EU-gemensam metod för att beräkna produkters hållbarhet.

”Hållbar”, ”miljövänlig”, ”grön”, ”klimatneutral”. Marknaden svämmar numera över av produkter som säger sig vara bra eller åtminstone neutrala för miljön och klimatet. Men utan tydligt underbyggda argument riskerar många av dessa ord att bara bli greenwashing.

Men i EU jobbas det på att ta fram en enhetlig standard för att räkna på produkters hållbarhet och miljöpåverkan. Den 30 mars kommer EU-kommissionen lägga fram ett förslag på nya regler kring de miljöpåståenden som företag gör om sina produkter.

Förslaget kommer att innebära att företagen måste styrka det de hävdar med en standardiserad metod baserad på livscykelanalyser, ett så kallat Product Environmental Footprint, PEF. Det innebär att produkternas miljöpåverkan kommer att mätas från råmaterial till slutet av livscykeln och inom 16 olika kategorier. Idag finns det flera sätt att göra en sådan livscykelanalys, men tanken med PEF är att ta fram en gemensam EU-standard, så att produkterna lättare kan jämföras.

"Svämmar över av gröna påståenden"

Detta kommer att vara av stort värde, säger Ioana Popescu från miljöorganisationen ECOS till nyhetssajten Euraktiv.

– Det offentliga rummet svämmar över av gröna påståenden om produkters miljöprestanda – det är som vilda västern där ute, säger hon och fortsätter:

– Det finns ett enormt värde i att ha en harmoniserad metodik. På så sätt kan vi säkerställa jämförbarheten och giltigheten av gröna påståenden.

Den standardiserade metoden har testats och utformats i olika pilotprojekt sedan 2013 och är en del av EU:s initiativ för hållbara produkter, som också ska presenteras i slutet av mars. Det i sin tur är en del av EU:s mer övergripande handlingsplan för cirkulär ekonomi.

Ännu finns inte alla detaljer på plats kring PEF. Det är fortfarande inte säkert att det kommer att bli obligatoriskt eller frivilligt för företagen att införa. Oklart är också huruvida det kommer att införas någon form av märkning eller ej.