Radar · Mänskliga rättigheter

Internationella urfolksdagen: ”Sverige borde skämmas något så fruktansvärt”

Matti Blind Berg, ordförande för Svenska samernas riksförbund, är hård i sin dom om hur Sverige arbetar för urfolks rättigheter.

I en skenande klimat- och naturkris lyfts urfolk alltmer fram som en möjlig räddare i nöden. Men när den internationella urfolksdagen firas i dag anklagar Matti Blind Berg, ordförande för Svenska samernas riksförbund, Sverige för att ”skita i det”. Här berättar han varför för Syres reporter.

– Vi skulle väl behöva 365 urfolksdagar tänker jag.

Varför då?

– Det blir väl mer och mer aktuellt när vi ser vad som händer runtom på planeten, vi har översvämningar, pandemier, skogsbränder och sjukdomar på grund av ett ekonomiskt system som i grunden är ohållbart. Vi håller på att köra planeten i botten och där har urfolken mycket att lära ut för hur vi istället kan leva hållbart.

Hur menar du?

– Arkeologer som letar spår efter mina förfäder har svårt att hitta samisk aktivitet och leverne. Det finns ju där för ett tränat öga, men åker du upp i rymden kan du se gruvan i Gällivare och Kiruna. Västvärlden lämnar outplånliga spår efter sig i jakt på pengar och rikedom. Men man kan inte hålla på att utnyttja naturresurser – man måste nyttja det på ett hållbart sätt men det har vi missat någonstans på vägen.

Numera lyfts ofta urfolk fram som en lösning på natur- och klimatkrisen, inte minst på de internationella toppmöten där kriserna avhandlas – har du förhoppningar om att det ska leda till en förbättring?

– Man måste ju ändå ha en tro på framtiden. Det faktum att det kommer upp på bordet och att man talar i de begreppen visar ändå att långt inne finns det en förståelse för att det är den enda framkomliga vägen, sedan hur lång tid det tar innan hela vårt tänkande växlar över – det är en lång process.

Om du hade kunnat se in i framtiden, vad hade du velat se gällande samers rättigheter?

– Att vi är jämbördiga parter i diskussionen om markanvändning, att samiskt ord väger lika tungt som skogsnäringen eller gruvnäringen eller vad det nu må vara.

Hur tycker du att Sverige sköter sig vad gäller urfolks rättigheter?

– Jag tycker de ska skämmas något så fruktansvärt. Sverige var en av initiativtagarna till ILO-konventionen om urfolk och stamfolks rättigheter till traditionell mark och vatten. Men när det var dags att ratificera konventionen, då klev man av. Det var 25 år sedan, vilket skickar signaler inte bara till oss samer utan till urfolk världen över – att Sverige inte stödjer kampen för regnskog i Brasilien eller afrikanska stamfolk. Sverige skiter i det. Man är tydlig på den punkten.

Läs mer: 

Urfolk lämnar kulisserna – kräver ökade rättigheter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV