Radar · Utrikes

Tysk energidebatt med många frågetecken

Kärnkraftverket Isar 2 skulle egentligen ha stängts ner vid årsskiftet, men nu har den tyska regeringen beslutat att det ska utgöra en reserv under vintern och inte stängas ner förrän till våren.

Klarar Tyskland sin energiförsörjning utan kärnkraft? Den frågan debatterades livligt under onsdagens energidebatt i den tyska Förbundsdagen. Debatten ägde rum bara två dagar efter att Tysklands Robert Habeck (Die Grünen), minister för såväl näringsliv som klimat, tillkännagav att den planerade utfasningen av två av tre kärnkraftverk kommer att skjutas upp så att de kan utgöra en reserv under vintern.

– Tyskland blir till åtlöje i hela Europa när vi stänger ner tre kärnkraftverk i dagens situation, sade CDU:s Friedrich Merz.

Han anklagade regeringen för att lämna det tyska folket i sticket mitt i en energikris och stigande inflation, men fick mothugg av förbundskansler Olaf Scholz (SPD). Enligt Scholz är det snarare CDU, som innehaft makten i 16 år under Angela Merkels ledning, som försatt Tyskland i en svår situation genom att vara ”oförmögna att främja förnybara energikällor”, vilket gjort tyskarna beroende av rysk gas.

"Motarbetat varenda vindkraftverk"

Scholtz anklagade även CDU för att under flera år aktivt ha motarbetat ”varenda vindkraftverk” som varit aktuellt under CDU:s regeringsperiod och att många beslut som fattats under denna period ”fortfarande skadar Tyskland i dag”. Det kan dock nämnas att Scholtz eget parti ingått i regeringskoalitionen tillsammans med CDU 2005-2009 och 2013-2021.

Regeringens beslut att låta två kärnkraftverk stå i beredskap till mitten av april i stället för att stängas ner helt vid årsskiftet som den ursprungliga planen varit, har fått kritik från både kärnkraftsförespråkare och kärnkraftsmotståndare. Det handlar om Isar 2 i Bayern och Neckarwestheim 2 norr om Stuttgart.

En del experter menar att det är oekonomiskt att låta dem stå i beredskap, eftersom det kräver personal och säkerhetsrutiner som gör dem dyra i drift. Andra menar att Tyskland klarar sig utmärkt även utan atomkraft, medan ytterligare andra menar att Tyskland inte är en nationell marknad, utan en del av en större europeiskt elmarknad där det är ”oetiskt” att inte producera fossilfri el till så bra pris som möjligt för invånarna.

"Osannolikt" med strömavbrott

Att Tyskland står inför skenande energipriser och riskerar nedstängningar av elnätet kommande vinter, som en del röster gjort gällande, avfärdas emellertid från regeringshåll.

Vid en presskonferens under måndagen sade Habeck att ett nyligen utfört stresstest visat att det är ”osannolikt” att långvariga kriser i elnätet kommer att uppstå i vinter.

Robert Habeck och Olaf Scholz i samspråk under debatten i Förbundsdagen i Berlin
Robert Habeck och Olaf Scholz i samspråk under debatten i Förbundsdagen i Berlin. Foto: Michael Kappeler/DPA/AP/TT

– Vi har en hög elsäkerhetsnivå och betryggande nätstabilitet. Att det skulle uppstå elbrist i nätet är mycket osannolikt.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har Tyskland försökt komma ifrån sitt beroende av rysk gas. Man har bunkrat gas från bland annat Norge och samarbetar med Nederländerna och Belgien kring hamnterminaler som kan ta emot gas som fraktas med skepp.

Gasbehovet nästan fyllt

Enligt Scholz har Tyskland redan fyllt vinterns behov av gas till 86 procent. Men samtidigt har man också startat upp nedlagda kolkraftverk och förlänger alltså även drifttiden för två kärnkraftverk.

Beslutet att förlänga driften av de två kärnkraftverken Isar 2 och Neckarwestheim 2 är ett avbrott i regeringspartiernas hittills hållna linje, som går ut på att all kärnkraft i Tyskland ska fasas ut.

Socialdemokratiska SPD, har länge kampanjat mot kärnkraft. De gröna, som Habeck representerar, har till stora delar vuxit fram ur antikärnkraftsrörelsen i Tyskland. De båda partierna kom tidigt överens om att Tyskland skulle fasa ut kärnkraften, ett beslut som bara ett och ett halvt år senare revs upp av Angela Merkels CDU. Efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima i Japan 2011 ändrade sig dock Merkel och hennes parti och bestämde att kärnkraften i Tyskland verkligen skulle fasas ut. Sedan dess har Tyskland blivit allt mer beroende av rysk gas, som levereras genom gasledningen Nord Stream 1 sedan tio år tillbaka.

Gaskranen avstängd

I våras skulle en andra gasledning, Nord Stream 2, ha tagits i bruk, men licensieringen har skjutitis upp av Tyskland som en följd av Ukrainakriget. Båda gasledningarna går delvis genom svensk ekonomisk zon i Östersjön strax utanför Gotland.

För några dagar sedan stängde Ryssland ner gasleveranserna genom Nord Stream 1 och hänvisar till ”tekniska problem”. Men de flesta bedömare är överens om att det snarare är en reaktion på västvärldens sanktioner mot Ryssland till följd av Ukrainakriget som orsakat stängningen av gasledningen.

Detta bekräftades enligt Financial Times av talesmannen för den ryske presidenten Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, som uttalade att det är EU:s, Storbritanniens och Kanadas sanktioner som gör att det inte går att pumpa gas genom Nord Stream 1.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV