Radar · Miljö

Nyfödda matas med mikroplast

För första gången har forskare hittat mikroplast i modersmjölk.

En stor del av världens nyfödda bebisar matas med mikroplast. Det väcker stor oro eftersom mikroplaster kan ta sig in i celler och påverka kroppens egna biokemiska processer.

Det är ett italienskt forskarteam som för första gången har kunnat bevisa att mikroplast finns i människors bröstmjölk. I en artikel i forskningstidskriften Polymers, skriver forskarna att de hittat mikroplaster i 26 av 34 undersökta bröstmjölksprover. Detta är mycket oroande, menar de.

– Flera studier rapporterar om uppenbart toxiska effekter i olika djur, havslevande organismer och humana cellinjer, skriver forskarna. Det har visat sig att mikroplaster som kommit in i kroppen inte är kemiskt inaktiva, som tidigare antagits, utan sannolikt triggar igång olika biokemiska reaktioner i kroppen.

Mikroplasterna, som både tillverkas direkt, till exempel som glitter i ögonskugga, eller bildas indirekt genom nedbrytning av andra plaster, tar sig in i kroppen huvudsakligen genom munnen, huden eller genom inandning.

"Extremt sårbara"

Det är alltså i princip omöjligt att värja sig mot att mikroplasterna tar sig in i kroppen och väl där kan de ställa till med hälsovådliga skador på cellnivå. Nyfödda är särskilt känsliga.

– Vi valde att undersöka bröstmjölk eftersom den utgör en väg in i kropparna hos extremt sårbara nyfödda barn, skriver forskarna. Dessutom speglar resultaten både moderns och det nyfödda barnets exponering och skulle därför kunna användas för att övervaka nivåerna av mikroplaster.

Just bröstmjölk har en gynnsam sammansättning för att mikroplasternas effekter ska kunna undersökas. Mjölk består av bland annat protein, fett och kolhydrater som mikroplasterna reagerar med.

Tidigare har det italienska forskarteamet kunnat visa på mikroplast i placentan hos nyförlösta mödrar. Andra, tidigare studier som gjorts av andra forskare har också visat på en mängd kemiska föroreningar i modersmjölk, som till exempel ftalater och tungmetaller.