Glöd · Debatt

”Ekonomiska frågor tycks intressera väljarna mer än medmänskighet”

Det gäller nu att agera motståndsrörelse där vi i Feministiskt Initiativ i opposition med andra bör försöka stoppa den rasistiska utvecklingen och organisera oss.

Valresultatet den 11:e september i år blev en riktig rysare. Många av oss satt och vred och vände på oss i frustration på valvakan på kvällen och nästa dag vaknade vi upp i ett helt annat samhälle. SD blev landets andra största parti efter Socialdemokraterna och vi kände hur nazistiska vindar började blåsa allt hårdare.

DEBATT. För cirka 20 år sedan var SD ett litet parti. I början på 2000-talet landade deras valresultat på cirka 1 procent. Medier skrev att många i partiet hade kriminellt förflutet samt att en hel del av dem tidigare hade haft kopplingar till nazism och högerpopulism.

Sverige drog efter andan och när Fredrik Reinfeldt (M) blev statsminister 2006 hade SD gjort framsteg i svensk politik men Reinfeldt sade att han inte ens ville ta i SD med tång. Det var kontroversiellt att rösta på SD och de som röstade på dem skämdes och hemlighöll det ofta.

Nu har vi kommit till år 2022 och det har hänt mycket i svensk politik. Den 11:e september i år fick SD mer än 20 procent av rösterna i riksdagsvalet och många, men inte alla, blev förvånade.

De senaste åren har högervindar dragit in över Europa, och nu även landat här. SD har kommit in i en normaliseringsprocess och var femte person vi går förbi på gator och torg röstar i dag på ett parti med nazistiska och högerextrema rötter.

Nazism är inget nytt i politikens historia, men varför lär vi oss inte av historien? För bara 77 år sedan styrdes Tyskland i nazistisk regi som involverade hela världen i ett makabert världskrig där nazisterna ville utrota judar och andra människor de tyckte var mindre värda.

Det sägs att de som röstat på SD i årets val gjorde det av missnöje med den migrationspolitik som funnits i landet samt ett ekonomiskt missnöje kring höga el- och drivmedelspriser samt hög inflation – varav vi troligen kommer ha det senare de närmaste två-tre åren oavsett vem som styr.

Högern har fått fler mandat än vänstern och ett maktskifte har skett, men valet mellan blocken var väldigt jämt.

Ekonomiska frågor tycks intressera landets befolkning mer än medmänsklighet och frågor som ”Vad kommer hända med välfärden med den nya regeringen?” Gängskjutningar tycks vara ett större problem än det faktum att många människor begår självmord varje år.

Det väldigt jämna valresultatet har gjort Sverige till ett splittrat land. Det  kommer antagligen bli väldigt kaotiskt de närmaste fyra åren. Aftonbladet uppgav två dagar efter valet att det faktum att SD fått makt blev en världsnyhet. En del utländska journalister hävdar till och med att SD är mer högerextremt parti än andra högerpopulistiska partier i Europa.

Politiken och folket hör ihop, valet och regeringen och riksdagen är speglingar av Sveriges invånare. Varför har SD vuxit så mycket de senaste två decennierna? SD är ett missnöjesparti. Kommer det bli kaos eller kommer blocken börja samarbeta? Bara framtiden kommer ge oss svar.

Det gäller nu att agera motståndsrörelse där vi i Feministiskt Initiativ i opposition med andra bör försöka stoppa den rasistiska utvecklingen och organisera oss.

För hotet är ett faktum. Rasismen flödar i vårt land nu och jag och många andra är oroliga för framtiden. Hur kommer det här sluta?

Kraften och motståndet ger oss hopp för att förändra den här bisarra utvecklingen. Vi ger inte upp, kampen fortsätter, och det går inte att stoppa den!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV