Radar · Utrikes

Erdogan önskar tydligare signaler från Sverige

Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid presidentpalatset i Ankara.

Turkiets president hoppas på större framgång vid ett nytt möte om en månad, säger han på en gemensam pressträff i Ankara. Recep Tayyip Erdogan anser att Sverige har tagit viktiga steg för att stärka relationen men säger att det behövs tydligare signaler.

– Turkiet har alltid stöttat Natos öppna dörr-policy. Det var därför vi accepterade inledda förhandlingar i Madrid.

Men Sverige vill gå med i Nato för sin egen säkerhet, säger han, och då är det inte mer än rätt att Sverige gör allt de kan för att hjälpa Turkiet med sin.

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar att Sverige kommer att leva upp till alla åtaganden i avtalet.

– Vi kan jobba närmare varandra. Vi kan göra mer för att våra länder och regioner ska vara säkrare – tillsammans, säger han.

Sätter stopp

Turkiet sätter fortfarande stopp för Sveriges Natoansökan och skälen är enligt presidentens rådgivare två: vapenexport och kampen mot terrorism.

Turkiet, Finland och Sverige ingick en trepartsöverenskommelse i Madrid förra sommaren om samarbete för att Turkiet ska släppa sitt veto. Däribland att bekämpa aktiviteter från terrorklassade PKK och att sluta stödja de kurdiska organisationerna YPG och PYD.

Sverige och Finland ska också ta upp krav på utlämningar av personer som Turkiet klassar som terrorister.

Erdogan och Kristersson höll sitt möte i presidentpalatset i centrala Ankara, ett jättelikt komplex i huvudstaden som innefattar stora grönområden. Palatset innehar Turkiets största bibliotek med fem miljoner böcker.

På mötet deltog även chefsförhandlaren Oskar Stenström, som inledde sitt förhandlingsarbete under den förra S-regeringen. 

Skarp kritik 

Kristerssons regering har satt Nato högt upp på agendan och på senare tid kommit med uttalanden som ska försöka blidka Turkiet.

Senast utrikesminister Tobias Billström (M) som i intervjuer tagit avstånd från YPG och PYD och menat att de har tvivelaktiga kopplingar till PKK. Turkiet klassar samtliga av de kurdiska organisationerna som terrororganisationer medan EU och Sverige endast gör så med PKK.

Regeringen har därefter fått kritik från oppositionen och kurdiska företrädare för att ”Sverige nu kryper för Erdogan”.

Under måndagen meddelade regeringen också att man bidrar med tio miljoner kronor till Natos fond mot terrorism. Ny lagstiftning på terrorismområdet är också på väg, enligt Kristersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV