Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Skarp kritik mot regeringens klimatredovisning

Enligt klimatlagen ska regeringen varje år lämna en klimatredovisning.

Hur väl politiken matchar klimatmålen ska vara tydligt för allmänheten. Men den klimatredovisning regeringen presenterat i budgeten och som klimatlagen kräver, döms ut av Världsnaturfonden WWF.
– Undermålig, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på miljöorganisationen.

I en bilaga till utgiftsområde 20 i budgeten redovisas resultatet av svaren på det som beskrivits som en av vår tids viktigaste ödesfrågor – hur de politiska besluten påverkar utsläppsutvecklingen.

Men istället för att gömmas långt bak i budgeten – bör den ligga på en sektorsövergripande nivå. Det budskapet gav klimatpolitiska rådet i samband med deras senaste rapport.

–  Det handlar om den samlade politiken, vilken signal man skickar, sa Johan Kuylenstierna, dåvarande ordförande i klimatpolitiska rådet i samband med att den lanserades i mars.

Men något gehör fick han inte. Det stod klart idag, när regeringen presenterade sin budgetlunta. Innehållet får också kritik av WWF för att sakna siffror på hur utsläppen skulle påverkas av åtgärderna i budgeten.

Reduktionsplikten redovisas inte

– Det finns kompetens inom regeringskansliet som man väljer att inte använda sig av, det tycker vi är olyckligt i en tid där man snare borde ha en rakryggad diskussion om vilken politik man för – om man nu tycker att det här är en bra politik, stå för det redovisa vad det ger för utsläppsökning eller minskning, säger Madeleine van der Veer.

Effekterna av några av förändringarna av styrmedel redovisas ändå i budgeten. Bland annat att avvecklingen av klimatbonusen vid köp av elbilar kommer att bidra till ökade utsläpp och avisering om tillfälligt sänkt energiskatt på bensin och diesel likaså. Men den åtgärd som anses ha störst påverkan på utsläppen, att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå, redovisas inte.

”Förslaget, inklusive nivåer, behöver preciseras. Förhandlingar pågår också om EU:s lagstiftning,” skriver regeringen som förklaring.

Men Madeleine van der Veer är kritisk, då man hade kunnat redovisa vad det skulle innebära utifrån dagsläget.

– Man har fattat beslut om att lägga det på en viss nivå och myndigheterna har tagit fram underlag för vad det får för effekt, sedan huruvida man förhandlar om nya nivåer i EU för reduktionsplikten, då är det en annan sak, man kan fortfarande redovisa hur det landar nu.

Läs mer: Klimatpolitiska rådets kritik: ”Styrningen en hämsko”

Läs mer: Koldioxidutsläppen beräknas öka under mandatperioden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV