Energi · Kan själv

Preppa för kris – så funkar det

Ett stormkök är bra att ha om elen skulle stängas av.

Ingen har väl undgått att skrämmas av situationen i världen. Oavsett hur det går i Ukraina har många av oss insett att det kan vara dags att planera för den händelse att samhället eller delar av det slutar fungera tillfälligt. Jerker Jansson berättar hur han tänker.

När jag skriver detta utsätter Ryssland Ukrainas befolkning för ett fruktansvärt angrepp. Jag har ingen aning om när det kan ta slut, men tankarna på att preppa har ekat i mitt huvud i ett. Preppa är ett hyggligt nytt ord för att förbereda sig för en kris. En hel del människor har gjort det till en livsuppgift, men just nu är jag mer inne på prepping light.

Ett par dagar till ett par veckor ska jag kunna gå i campingläge här hemma. Så tänker jag. Inte hamstra järnet, saker har redan börjat ta slut i vissa affärer och det är för sent att dra igång en heltäckande lösning. Egentligen är grejen att köpa på sig lite grejer då och då och långsamt bygga upp sin beredskap. Om en massa människor börjar hamstra samtidigt kan det paradoxalt nog leda till sin egen kris. Så jag lightpreppar. Och jag gör det utan att köpa för mycket.

En burk på tre liter och en flaska på en liter räcker till två dygn för en person
En burk på tre liter och en flaska på en liter räcker till två dygn för en person. Värm kärlen i ugnen någon timme i ugnen på 100 grader så håller sig vattnet längre. Foto: Jerker Jansson

Vatten och hygien

Om vattenförsörjningen stoppas är den personliga hygienen det första offret. Det går åt stora mängder vatten för att duscha och bada, medan en människa kan klara sig på ett par liter vatten om dagen till sina andra behov. Om du känner att det där med att hålla sig ren är högprioriterat kan du köpa på dig tvättlappar och kanske spara lite extra vatten i några hinkar med lock, men jag kör med min universallösning, en tvättlapp i en burk med vatten med lite tvål i.

Det finns massor av vatten ute i naturen. Och mycket av det vattnet går att dricka, åtminstone om det kokats. Med hjälp av ett litet vattenfilter går det att rena också rätt snuskigt vatten. Det finns hyggligt billiga att köpa, men bäst är att ha ett litet lager av vatten hemma.

Jag tänker minst två liter vatten per dygn och person och jag är noga med hygienen. Om det finns aldrig så lite smuts i kärlet börjar det med tiden växa saker i det. Alger, bakterier. Det kan vara hälsovådligt. Och om vattnet har stått länge i ett skåp innan krisen bryter ut förkortas hållbarheten ytterligare.

Jag byter vattnet i mina flaskor då och då och använder hellre flaskor och stora burkar i glas med patentlock än plastflaskor. Dessa värmer jag någon timme i ugnen för att sterilisera vattnet. Byt annars vatten regelbundet.

Om du vill hålla dig ren utan att göra av med för mycket vatten är en sån här burk med tvållösning, vatten och tvättlapp en bra grej
Om du vill hålla dig ren utan att göra av med för mycket vatten är en sån här burk med tvållösning, vatten och tvättlapp en bra grej. Foto: Jerker Jansson

Läkemedel och bandage

Läkemedelsverket har gått ut och bett oss att inte hamstra mediciner. Om en massa människor plötsligt köper på sig stora mängder läkemedel kommer sjukhus och andra vårdinrättningar förr eller senare få problem. Det är meningslöst att försöka gissa vilka mediciner som du kan komma att behöva i en framtid som ingen kan förutspå.

Se till att ha en bra första hjälpen-låda hemma, kolla att du har värktabletter, plåster, sårsprit och att du kan göra ett bandage. Kom ihåg att inget lager av läkemedel är till nytta om du inte vet vad du ska göra med dem. Om du inte vet hur du lägger ett tryckförband eller hur du gör en mitella är det dags att lära sig det nu.

Denna kunskap kan vara livsviktig. Vid en samhällskollaps kommer sjukvården att vara överbelastad. Om någon i din närhet är med om en olycka kan det göra skillnad på liv och död om du kan lappa ihop en skada så pass att den skadade klarar en längre väntan. En massa piller i en låda gör ingen större nytta när världen brinner.

Att försöka odla sin egen mat i en krissituation tar lång tid och kräver både utrymme och arbete
Att försöka odla sin egen mat i en krissituation tar lång tid och kräver både utrymme och arbete. Men att göra groddar kan vara värt besväret. Foto: Pixabay

Mat utan spis, kyl och frys

Det är egentligen inte konstigare att småpreppa mat än att planera sina matinköp för två veckor. Det som skiljer är att du måste räkna bort kyl och frys. All mat som ingår i planeringen måste kunna förvaras i rumstemperatur om du inte har en jordkällare eller liknande.

Det är lätt att gå loss och planera avancerade självförsörjningslösningar, men det tar minst en månad att få fram något ätbart den vägen och det är väldigt arbets- och utrymmeskrävande. Groddar är den enda odling jag kommer att ägna mig åt i ett krisläge.

Om elförsörjningen bryts och vi blir tvungna att laga mat på spritkök är det bra att ha mat hemma som går snabbt att laga till. Olika former av frystorkad mat är bra. Det finns färdigrätter till camping som håller hur länge som helst, men de är lite dyra. Om du har tid kan du torka grönsaker själv i ugnen eller en torkapparat. Annars är ju affären full av lösningar. Pulvermos, pulversoppor, snabbnudlar.

Sådan mat är bra för att ge mättnad, men det är bra att fylla på med protein och bra fetter. I synnerhet för den som inte äter animaliska produkter är nötter, torkad frukt och konserver med bönor bra saker att ha i lager. Om du inte vill bli proffsprepper räcker det att köpa lite extra varje gång du handlar istället för att tokhandla. Det skonar också samhällsapparaten, sprider ut problemet över tid.

Om du ändå vill planera lite längre handlar det om torra råvaror framförallt. Bulk. En stor säck ris räcker långt. Mjöl, torrjäst, pasta och torkade linser och bönor. Kom ihåg att allt blir gammalt med tiden, byt ut ditt lager kontinuerligt.

Se till att ha en plan för hur du ska lösa toalettfrågan om vatten och avlopp slutar fungera
Se till att ha en plan för hur du ska lösa toalettfrågan om vatten och avlopp slutar fungera. Foto: Wikimedia commons

Kiss och bajs

En av de viktigaste förklaringarna till att vi människor dominerar på jorden är vatten och avlopp. Det gör det möjligt för oss att bo många människor på samma plats. Men om toaletterna slutar fungera blir det snabbt jobbigt. Förutom att det snabbt blir rejält äckligt kan sjukdomar spridas.

Se till att ha någon form av plan för detta. Pottor, hinkar med lock. Sopsäckar eller avfallspåsar att sätta i hinkarna. Det kommer att komma ut information om var du kan lämna ditt avfall i ett sånt läge, men en påse kalk och dasströ av någon typ är bra att ha hemma om det skulle börja stinka. Det finns campingtoaletter och andra lösningar och de kan göra din toaupplevelse lite trevligare under en kris, men i slutändan är problemet att bli av med avfallet, så fokusera på det.

Och. Försök om möjligt att hålla isär kiss och bajs. Blandningen av dem är synnerligen potent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV