Radar · Mänskliga rättigheter

Hundratals demonstrerade mot mäns våld mot kvinnor

Medborgarplatsen fylldes med 8 mars-demonstranter på tisdagseftermiddagen.

I dag, på internationella kvinnodagen, samlades hundratals demonstranter på Medborgarplatsen för att stå upp mot mäns våld mot kvinnor.

”Porr är våld”, ”Krossa patriarkatet” och ”Mäns tystnad gör oss medskyldiga” var några av de budskap som fyllde Medborgarplatsen på tisdagseftermiddagen.

Demonstrationen arrangerades av Stockholms tjejjourer, Gömda kvinnor, Somaya tjej- och kvinnojour med flera, under parrollen ”Inte en kvinna till – tillsammans mot våldet”. Efter flera år av coronarestriktioner var det många som hade sett fram emot att samlas för att tillsammans stå upp för kvinnors rättigheter.

– Det känns otroligt fint och starkt. Den här demonstrationen är viktig för att synliggöra kvinnokampen på en dag då den uppmärksammas internationellt och också för att lyfta de kvinnor med utländsk bakgrund som vi på Somaya möter dagligen. Det är så viktigt med det intersektionella perspektivet, säger Julia Winblad från Somaya tjej- och kvinnojour.

Julia Winblad från Somaya tjej- och kvinnojour
Julia Winblad från Somaya tjej- och kvinnojour. Foto: Privat

Mäns våld mot kvinnor uppmärksammades också genom manifestationen Kvinnor krokar arm, som hölls på flera platser i Stockholm under eftermiddagen.

Läs mer:

Internationella kvinnodagen: Krokar arm mot våldet