Radar · Utrikes

Stora demonstrationer för aborträtt i USA

Demonstranter i Chicago krävde på lördagen att abort ska fortsätta att vara en rättighet i hela USA.

Demonstranter samlades under lördagen i städer runt om i USA och krävde att abort ska fortsätta att vara en rättighet för kvinnor i hela landet.

Tusentals demonstrerade bland annat i Chicago, Atlanta och Houston.

– Att människor fortfarande vill kontrollera vad kvinnor ska kunna göra och vår rätt att ta våra egna personliga medicinska beslut är riktigt upprörande, säger Carole Levin, ordförande för en intresseorganisation i Illinois, till den lokala tv-kanalen WMAQ-TV under demonstrationen i Chicago.

Bland demonstranterna fanns delstaten Illinois demokratiske guvernör JB Pritzker, som lovade att försvara aborträtten.

I Texas, där abort har förbjudits från sjätte graviditetsveckan, samlades flera tusen i delstatens största stad Houston tillsammans med demokraten Beto O’Rourke, som försöker bli Texas näste guvernör.

Flera delstater har den senaste tiden begränsat aborträtten och i veckan läckte ett utkast från USA:s högsta domstol ut som visar att en majoritet av domarna vill att abort inte längre ska var en nationell rättighet, utan att det ska vara upp till delstaterna själva att bestämma om det ska vara tillåtet eller inte.

Den senaste i raden av delstater som vill inskränka aborträtten är Louisiana, där ett nytt lagförslag från Republikanerna gör en kvinna som begår abort ansvarig för mord eller dråp. Lagen går ett steg längre än tidigare skärpta abortlagar som stiftats i flera delstater.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV