Energi

Nyupptäck den gröna staden Barcelona

Du kommer inte undan mimartisterna på de mest turisttäta platserna i Barcelona.

Barcelona ruskar på sig efter en lång pandemi och en kall vinter. Nu stiger värmen och pulsen på Europas mest kompletta resmål. Den katalanska huvudstaden är dessutom på väg att bli en betydligt grönare stad – både på gatan och på matbordet.

Det är en harmonisk scen: Mellan frodiga buskage sitter en man med ansiktet vänt mot solen. Strax bakom lutar sig en kvinna tillbaka med en stickning i händerna. Några barn leker och skrattar. En äldre man sover middag på en bänk.

En familjescen på landet? Nej, alla befinner sig i en gatukorsning mitt i centrala Barcelona, där gatorna Parlament och Comte Borell möts. Korsningen i området Sant Antoni ingår i det stora projektet Superilles, på svenska ”superkvarter”. Denna nya stadsförbättringsplan går ut på att stänga av gator och hela kvarter för trafik och ersätta dem med inbjudande och grönskande miljöer för ökad social trivsel.

På Café Federal vid gatukorsningen i Sant Antoni jobbar Nicolas Biasi Mestre. Han ler när jag för Superilles på tal.

– Ja, det är toppen. Alla du ser där ute bor i husen runt omkring. Detta har blivit deras gemensamma vardagsrum. Människor lär känna varandra ute på gatan, börjar umgås. På somrarna stängs längre sträckor av gatorna av. Då blir det fyra gågator som möts, säger han.

Superilles – superkvarter – är stadens nya satsning på gröna kvarter utan trafik
Superilles – superkvarter – är stadens nya satsning på gröna kvarter utan trafik. Hela 503 områden i innerstaden ska byggas de närmaste åren. Foto: Anders Pihl/TT

Idén är bra, och Barcelona stad var tvungen att göra något. Halterna av kvävedioxid uppgår i genomsnitt till 50 mikrogram per kubikmeter luft, som går att ställa mot Världshälsoorganisationen WHO:s rekommenderade gräns på 40 mikrogram. Barcelonaborna plågas dessutom av höga bullernivåer från motortrafik som ofta endast passerar genom staden.

Det som imponerar mest är skalan på projektet. Hela 503 superkvarter planeras i citykärnan. I l’Eixample, Barcelonas största stadsdel, ska ingen boende ha längre än 200 meter till ett grönområde, är tanken – grönskan ska öka tiofalt.

– I bara l’Eixample planerar vi 21 gröna gator med en sammanlagd längd av 33 kilometer samt 21 nya gröna torg, som det i Sant Antoni, berättar David Asparo Huix på Barcelonas stadskontor.

Erfarenheterna från Sant Antoni-kvarteret är mycket tillfredställande, menar han:

– Undersökningar visar att bullret i hela det området har gått ner. I korsningen Borrell/Tamarit uppmättes en kväveoxidhalt som var 33 procent lägre, dessutom har den lokala handeln gjort ett lyft på 30 procent.

Sagrada Família är Barcelonas mest kända byggnadsverk
Sagrada Família är Barcelonas mest kända byggnadsverk. Katedralen, ritad av Antoni Gaudí, påbörjades 1882 och väntas bli klar inom några år – men ingen vågar lova exakt när. Foto: Anders Pihl/TT

Våren 2022, efter en lång tid av coronapandemi, vaknar Barcelona till liv lite extra. Än så länge är köerna till turistattraktionerna måttliga. Men i takt med att värmen stiger drar allt igång.

På sommarhalvåret blir Barcelona något av den ultimata weekendstaden. I stort sett spelar det ingen roll vem man är och om det är sevärdheter, gastronomi, arkitektur, stränder, historia, kultur, shopping, fotboll eller nattliv man är ute efter. Barcelona har alltihop och dessutom i världsklass.

Det är något med Barcelonas atmosfär som gör staden så tacksam att besöka. Redan efter första klivet ut i folkvimlet är man själv en del av stadens energifulla stämning.

Banksy på plats

I år har nya sevärdheter tillkommit på stadens redan långa lista över sådana. Det nya konstmuseet Moco Museum har en fin adress i El Born bredvid Picasso-museet och bör inte göra någon konstälskare besviken. I en utsökt medeltida byggnad visas världsnamn som Andy Warhol, Banksy och Damien Hirst.

Helt nya vinklar på Barcelona väntar i Mirador Torre Glòries. Utsiktsplattformen på 30:e våningen i den berömda skyskrapan ritad av Jean Nouvel öppnar i maj 2022 och erbjuder 360-gradersvyer över staden.

Det är förstås svårt att hinna med allt man vill, utbudet är så stort. Den erfarne Barcelona-besökaren väljer omsorgsfullt ut vilka byggnadsverk av Antoni Gaudí och andra som ska ses denna gång. Kanske måste man också välja mellan de två mäktigaste utsikterna, från kastellet på Montjuїc-berget eller från Tibidabo på andra sidan stan?

Från Castell de Montjuïc, dit det går en behändig linbana, har man en fantastisk utsikt över hela Barcelona
Från Castell de Montjuïc, dit det går en behändig linbana, har man en fantastisk utsikt över hela Barcelona. Foto: Anders Pihl/TT

Nattlivet kan man däremot variera från kväll till kväll. I El Born finns de mest romantiska vinbarerna samt cocktails i världsklass hos Dr Stravinskij och Paradiso. De stora dansklubbarna radar upp sig i Port Olímpic medan mer alternativa klubbar för jazz, flamenco och tango hittas exempelvis kring Plaça Reial.

Vegetarisk dominans

Superkvarteren visar upp Barcelonas stora planer på att bli en grönare stad – det är en utveckling som redan har skett inom matområdet. Trenden med hälsosam mat är monumental. En vegetarian nästan drunknar i bra alternativ. Numera finns utmärkta kedjor som Honest Green, Flax & Kale och The Green Spot med läcker och nästan uteslutande vegetariskt på menyn.

När det kommer till kritan är Barcelona kanske mer ett tillstånd än en stad. Människor från hela världen bosätter sig här för att bli en del av den känslan. Vi som kommer över en helg eller en vecka får ett smakprov.

Barcelona

+ Allmänt

Kataloniens huvudstad och Spaniens näst största stad med fem miljoner invånare i storstadsregionen.

+ Resa

Det går att åka tåg, ofta med byte i Köpenhamn, Hamburg och Paris. Resan kan ta cirka 30 timmar inklusive väntetider. Se webbplatsen Rail.cc.

+ Bo

Sunotel Central. Bekvämt fyrstjärnigt i centrum med pool. Ofta prisvärt, men leta efter erbjudanden.

Hotel Brummel. Väldesignat och coolt boutiquehotell intill Monjuїc-berget.

Almanac Hotel. Påkostad lyx med underbar poolterrass.

+ Kommunikationer

Barcelona Card ger förmånliga priser i tunnelbanan och på bussar. Taxi är alltid lätt att hitta. Hyrcykel är ett perfekt sätt att ta sig fram.

+ Mat och dryck

Flax & Kale. Fint exempel på Barcelonas gröna restaurangtrend.

Benzina. Modernt italienskt. Aubergineröran är fantastisk.

Besta. Två stjärnkockar från Katalonien och Galicien gör en spännande mix av sina traditioner.

+ Säsong

Medelhavsklimat med högsäsong mellan april och september. Under augusti är mycket stängt.

+ Bra att veta

Det obligatoriska munskyddskravet är borttaget, men munskydd rekommenderas fortfarande vid trängsel. Håll dig uppdaterad om inresereglerna.

Att tillbringa stora delar av dagen på olika uteserveringar är en viktig del av Barcelona-besöket
Att tillbringa stora delar av dagen på olika uteserveringar är en viktig del av Barcelona-besöket. Foto: Anders Pihl/TT

Detta förhöjer ditt Barcelonabesök

+ Båtturer. Att gå till sjöss en kväll i Barcelona kan handla om att smutta på ett glas cava till livejazz ombord eller att dansa i timmar på en partybåt.

+ Gràcia. I stadsdelen Gràcia en bit ovanför stadskärnan finns en småstadsstämning på tio små torg och ett varierat utbud av kaféer och restauranger.

+ Takbarer. Ta en paus med Barcelona under dig. Prova takbarerna på hotellen Ohla Barcelona, Hotel Colón och Eclipse på W Hotel.

+ Festivaler och kulturhändelser. I Barcelona forsar alltid kulturen fram. Ett axplock 2022 är Nit dels Museus den 20 maj (Museernas natt), musikfestivalen Primavera Sound 2-12 juni och musikfestivalen Sonár 16-18 juni, med elektronisk och experimentell musik.

+ Utflykter. Stränderna i Sitges, bergsmassivet Montserrat, vinområdet Penedés, den romerska historien i Tarragona samt landskapen längs Costa Brava är några exempel på allt som lockar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV