Radar · Miljö

Minskad köttkonsumtion får märkbara miljöeffekter 

Att ersätta delar av köttet med alternativt protein är ett sätt att göra måltiden mer klimatvänlig, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature.

Att helt sluta äta nötkött kan för många tyckas svårt, trots de konsekvenser för klimatet som vår nuvarande köttkonsumtion innebär. Nu visar en studie publicerad i tidskriften Nature att det räcker med att ersätta 20 procent av det nötkött vi äter med alternativa proteinkällor för att minska köttätandets klimatpåverkan rejält. 

Livsmedelsindustrin står för en betydande del av de globala utsläppen av växthusgaser. Särskilt problematisk är produktionen och konsumtionen av animaliska livsmedel, såsom kött, mjölk och ägg, som står för knappt 70% av utsläppen som kommer från den mat vi äter i Sverige. Utöver utsläpp av växthusgaser leder köttkonsumtionen även till ökat tryck på sötvattensresurser och skövling av naturliga ekosystem för konvertering till odlingsmark. 

Under de senaste 20 åren har intresset för så kallade “alternativa” proteinkällor ökat, i hopp om att kunna ersätta animaliska proteinkällor med mer hållbara alternativ. Ett sådant alternativ är svampprotein, som i dag är ett etablerat livsmedel i svenska mataffärer.

Nu visar en studie genomförd av forskare från Potsdam Institute for Climate Impact Research i samarbete med SLU att det skulle räcka med att ersätta 20 procent av det nötkött vi äter idag med svampprotein för att märkbart minska nötköttskonsumtionens förväntade miljöpåverkan.

– Det visade sig att man inte behöver sluta äta nötkött helt och hållet för att kunna uppnå märkbara effekter redan år 2050. Det är goda nyheter, eftersom en radikal omställning av våra matvanor kan vara svår att uppnå inom samma tidsperiod, säger SLU-forskaren Tomas Linder i ett pressmeddelande.

I dagsläget kräver svampprotein odlingsbar mark för att tillverkas men enligt Thomas Linder skulle det även gå bra att odla svampmycel på andra material framöver. Han menar att studiens resultat är lovande eftersom de dels förlitar sig på en redan etablerad livsmedelsprodukt och dels förutsätter en mindre radikal omställningen i kosthållningen bland nötköttskonsumenter.

– Jag tillämpar redan studiens slutsatser bokstavligen i min matlagning, säger Tomas Linder.

– Numera använder jag bara hälften så mycket nötfärs när jag lagar köttfärssås eller chili con carne – resten har jag bytt ut mot svampprotein. Det går också jättebra att ersätta åtminstone en tredjedel av nötfärsen med svampprotein när man lagar köttbullar eller pannbiff utan att förlora vare sig smak eller munkänsla. Det är bara att tina och finhacka svampproteinet, blanda det med de andra ingredienserna och steka som vanligt!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV