Radar · Miljö

Ny lag ska minska spanska matsvinnet

Runt 1 400 ton mat slängs i Spanien varje år.

Restauranger måste erbjuda sina gäster att ta med överbliven mat hem gratis och affärer måste införa en rad åtgärder för att minska mängden mat som kasseras, annars väntar dryga böter.

Bland de åtgärder affärer kan tvingas ta till är att sänka priser på varor som närmar sig bäst före-datum och donera osåld mat till matbanker och hjälporganisationer. Om bäst före-datum passerat ska maten användas som foder eller i industrin.

De företag som inte följer lagen kan vänta sig böter på mellan motsvarande 20 000 och 600 000 kronor, men mat- och lantbruksminister Luis Planas säger att det är viktigare att allmänheten får upp ögonen för matsvinnet än att företag bötfälls.

Planas säger vidare att lagen, som delvis inspirerats av liknande franska och italienska lagar, ska hjälpa Spanien att minska matsvinnet, som de senaste åren har legat på 1 400 ton mat per år, eller 31 kilo per person.